artikel

Betekenis Dag van de Arbeid

Horeca

1 mei is uitgegroeid tot een wereldwijde feestdag. Vooral in socialistische landen wordt de Dag van de Arbeid uitbundig gevierd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de feestvierders op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking, China.

In westerse landen als België, Duitsland en Frankrijk is 1 mei ook een nationale feestdag. In Nederland is de viering nooit echt van de grond gekomen. Vorig jaar nog riep het PvdA-congres op om van 1 mei een nationale feestdag te maken, met weinig resultaat.

Geschiedenis
In 1885 stelde de ‘Federation of Organised Trade and Labour Unions’ uit Chicago de plaatselijke werkgevers een ultimatum: op 1 mei 1886 moest de achturige werkdag zijn ingevoerd. De ondernemers voelden daar niets voor en op 1 mei 1886 gingen daarom 25.000 arbeiders in Chicago in staking.

Op 3 mei liep deze staking uit de hand. Honderden arbeiders die weer aan het werk wilden gaan raakten slaags met hun stakende collega’s. In de daarop volgende dagen escaleerde de situatie, waar ook de politie zich inmiddels in had gemengd. Tijdens de gevechten verloren enkele mensen het leven.

Drie jaar later werd op het Internationale Socialisten Congres in Parijs besloten om 1 mei uit te roepen tot Dag van de Arbeid. Een herdenkingsdag voor degenen die waren omgekomen in de strijd voor arbeidersemancipatie en tegen mensonterende werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels