artikel

Garnaal zwemt liefst in frisse, fruitige witte wijn

Horeca

Garnalen zijn er in vele soorten en maten. In het Palace Hotel in Noordwijk, pal aan de kust, streek het wijnpanel van Misset Horeca neer om bij vijf garnalenvariëteiten de geschikte wijn-garnaalcombinaties te zoeken. Frisse, fruitige witte wijnen blijken garnaalvriendelijk.

Garnaal zwemt liefst in frisse, fruitige witte wijn

Wie garnalen zegt, heeft het over een grote familie van ongeveer 2000 soorten. Ze komen over de hele wereld voor, van de Spaanse tapasgarnaaltjes tot de zogenaamde jumbosoorten. Omdat garnalen rijk aan smaak zijn, passen er frisse, fruitige witte wijnen bij. Die kunnen uit elke hoek van de wereld komen, en gewonnen zijn uit menige druivenvariëteit.

De verleiding is groot de keuze te laten vallen op de chardonnay-druif. Dat is een klassieke combinatie, maar niet altijd een sluitend wijnadvies. Er zijn meer garnaalvriendelijke wijnen. Ook sauvignons en vergelijkbare druiven zetten hun verfrissende fruitigheid in. Rijkgeschakeerde wijnen krijgen naast het lichtzoet smakende vlees de kans zich verder te ontplooien. De vettigheid van de mayonaisesausen bij de garnalen wil de alliantie nog wel eens verstoren.Verrassend is het smaakverschil tussen de gewone Hollandse en Stellendamse garnaal, waarbij de wijnkeuze soms verschillend kan uitvallen. De kleine gekookte garnalen vragen om frisse en fruitige wijnen. Bij gegrilde en gebakken garnalen zijn meer extractrijke wijnen te prefereren. Deze mogen best een bescheiden en goed gedoceerde houttoon hebben.

Frisdroog
Een goede exponent van de kwalitatieve vooruitgang in het Italiaanse wijnge- west Verdicchio dei Castelli di Jesi is de Casal de Sierra 2000 van Umani Ronchi. Deze ronde wijn met zijn aantrekkelijke fruit is innemend. De Picpoul de Pinet 2000 verrast weder- om met zijn opmerkelijke frisheid. Net als in andere proeverijen toont hij zich een multi-inzetbare wijn. De Menetou-Salon 2000 uit de Loirevallei wordt als elegant, pittig en frisdroog omschreven en algemeen als partner van de gegrilde en gebakken garnalen gekenmerkt. De Marqués de Riscal Limousin Reserva 1997 uit het Spaanse Rueda is geheel van Verdejo-druiven gemaakt. Zijn houtrijping is duidelijk bespeurbaar. Dat maakt hem specifiek geschikt voor gegrilde en gebakken garnalenvarianten en passend bij de gekookte.

De Grauer Burgunder (van huis uit de Franse druif pinot gris) in de kwaliteit Kabinett 2000 van Weingut St. Remi- gius uit Baden, gaat niet altijd even vriendschappelijk met de diverse garnalen om. Anders ligt dat bij de Australische Penfolls 2000. Dit is een geapprecieerde combinatie van semillon en chardonnay. Deze imponeert met een fraaie citrustoon van de semillon en een licht boterige aanvulling van chardonnay. Sprankelend licht is de Vin de Savoie Chardonnay 2000 die fris en parelend is en die zijn citrustoon speels in het smakenspel inzet. Vooral de black tiger is daar gevoelig voor.

Garnaalwijn
Domaine Corsin saint-véran 1999 biedt de rijke aspecten van een chardonnay. Zijn zachtzoete smaakinzet en zijn droge finale maken hem tot een ideale partner. Het combinatievermogen van de witte Rhônewijn Domaine de Marotte Blanc 2000 spitst zich toe op de gegrilde en gebakken garnalen. De gerenomeerde witte wijn Château Simone 1999 uit Palette (Provence) is zondoorstoofd en stevig gestructureerd. Dat maakt deze wijn tot een ideale partner bij de gegrilde en gebakken garnalen. Applaus voor de Elzasser Muscat Reserve 1998 van Trimbach die met zijn droge en kruidige karakter affiniteit heeft met alle garnalen op de proef- tafel. Hij krijgt zelfs het predikaat ‘garnaalwijn’ toebedacht.

Dat ook de kleur van de wijn invloed kan hebben op het combinatiespel, bewijst Domaine de Cabasse 2000. Dit is de roséversie van de ‘wijnvillage’ Séguret in het zuidelijke Rhônedal. Deze flirt met de verschillende garnalenvariaties.
Proevers zijn:
Jeroen Blom: Maître-Sommelier van het à la carte restaurant Chatillon in het nieuwe Palace Hotel in Noordwijk aan Zee.

Heinz Maahs: Auteur van het boek ‘Vins du Siècle’, hij publiceert over wijn in diverse tijdschriften.

Ron Sanders: Mededirecteur van Vos & Partners Wijnkopers te Tilburg.

Gehard Horstink: Oenoloog, organisator OINOS Wijncursussen en docent Hoger Hotelonderwijs in Leeuwarden.

Robert Leenaers: Wijnauteur en sinds juni 1983 voorzitter van het Misset Horeca Wijnpanel.

Op de wijnkaartVooral frisse witte wijnen, verstoken van hout of met een matig houtgebruik, zijn favoriet bij gekookte garnaaltjes zoals de Hollandse en Stellendamse. Denk aan sappige witte wijnen waarin fruitige elementen en de spanning van verfrissende zuren een hoofdrol spelen. Gegrilde en gebakken garnalen vragen om extractrijke wijnen als tegenspeler.

Exclusief voor u als abonnee van Misset Horeca

Uitgebreide wijninformatie in ‘Alles over…. Wijn’

Op de wijnkaart

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels