artikel

Joodse feestdagen en eten

Horeca

OnafhankelijkheidsdagOp deze dag wordt de onafhankelijkheid van Israel als staat (1948) gevierd. In Israel zijn er op deze dag allerlei festiviteiten en worden in synagogen extra gebeden van dank gezegd. Joods NieuwjaarRosj Hasjana is het joods nieuwjaar. Het duurt twee dagen en het wordt thuis gevierd met een feestelijke maaltijd. Ronde challes en honingkoek ten […]

Onafhankelijkheidsdag
Op deze dag wordt de onafhankelijkheid van Israel als staat (1948) gevierd. In Israel zijn er op deze dag allerlei festiviteiten en worden in synagogen extra gebeden van dank gezegd.

Joods Nieuwjaar
Rosj Hasjana is het joods nieuwjaar. Het duurt twee dagen en het wordt thuis gevierd met een feestelijke maaltijd. Ronde challes en honingkoek ten teken van een zoet, onafgebroken jaar, mogen niet ontbreken op tafel. De dienst staat in het teken van inkeer. Het is het begin van tien dagen van inkeer die uitmonden in Jom Kippoer.

Vastendag
Jom Kippoer duurt een dag en wordt wel de belangrijkste dag van het joodse jaar genoemd. Het is een vastendag waarop men niet werkt. Op Jom Kippoer tracht men met zichzelf, de medemens en God in het reine te komen. Men draagt geen schoenen met leren zolen en gaat zoveel mogelijk in het wit gekleed. Aan het einde van de dag zoeken mensen elkaar op om samen aan te bijten (te eten na het vasten).

Recepten Joodse gerechten

Symbolisch eten
Alle Joodse ‘hoge’ feestdagen zijn onlosmakelijk verbonden met eten, en alles wat er traditioneel wordt gegeten heeft een symbolische betekenis.De tien dagen tussen Rosj Hasjana, het joods nieuwjaar, en Jom Kippoer, grote verzoendag, de dag waarop zelfs de meeste niet-gelovige Joden vasten, staan in het teken van zuivering, een nieuw begin en de hoop op een goed jaar vol overvloed. Dat is terug te vinden in de zegenspreuken die bij deze feestdagen horen. De woorden verwijzen naar wat traditioneel tijdens deze dagen wordt gegeten.

Gestoofde wortel
Het Hebreeuwse woord voor biet (seleq) betekent ‘verwijderen’, courgette (kera) ‘lezen’, en sperziebonen (roebijah) ‘overvloed’. En ook wortelen horen onlosmakelijk bij Rosj Hasjana. Ze worden altijd in plakjes gesneden verwerkt tot ‘tsimmes’, zachtjes gestoofd tot ze goudglanzend zijn, als symbool voor de wens dat al het goede zich in het nieuwe jaar zal vermeerderen. Het Jiddisj noemt wortelen ‘mejren’ of ‘mehren’, en dat betekent ‘vermeerderen’.

Appels en honing
Spinazie symboliseert de wens voor een groen jaar met goede oogsten, en ook rijst en vis, vaste elementen tijdens de Rosh Hasjana maaltijd, staan voor overvloed.En dan is er de traditionele combinatie van appels en honing, als wens voor overvloed en zoetheid in het nieuwe jaar. Meestal worden appelpartjes gewoon in dunne honing gedoopt, maar soms ook worden ze zachtjes gestoofd in honing en op smaak gebracht met wat kaneel.

Zoetigheid
Er wordt met Rosj Hasjana veel zoetigheid gegeten. Ook veel hartige gerechten hebben een zoet element.Zelfs challe, gevlochten met ei verrijkt wittebrood, bevat met Rosj Hasjana vaak rozijnen. Dit brood heeft ook een bijzondere vorm: tot een krans gevlochten, het symbool van het eeuwigdurende leven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels