artikel

Recepten Joodse gerechten

Horeca

Tsimmes (gestoofde wortelen)750 g geschrapte wortelen, in plakjes van 1 cm3 eetlepels boter1,5 dl sinaasappelsap1 kaneelstokje2 plakjes verse gember2 eetlepels honing Doe de wortelplakjes en boter in een pan met zware bodem, laat op halfhoog vuur de boter smelten en de worteltjes glazig worden. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat de worteltjes […]

Tsimmes (gestoofde wortelen)
750 g geschrapte wortelen, in plakjes van 1 cm
3 eetlepels boter
1,5 dl sinaasappelsap
1 kaneelstokje
2 plakjes verse gember
2 eetlepels honing

Doe de wortelplakjes en boter in een pan met zware bodem, laat op halfhoog vuur de boter smelten en de worteltjes glazig worden. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat de worteltjes op laag vuur gaar worden. Het vocht moet inkoken (pas op voor aanbranden!). Verwijder voor het opdienen de kaneel en gember.

Kip met honing, mosterd en abrikozen
3 eetlepels honing
2 eetlepels Dijonmosterd
1 eetlepel mosterdzaadjes
2 teentjes knoflook, uitgeperst
sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
1 eetlepel olie
1 grote scharrelkip
1,5 dl kippenbouillon
250 g gedroogde abrikozen

Roer in een ruime schaal honing, mosterd, mosterdzaadjes, knoflook, sinaasappelschil en -sap en olie door elkaar. Wentel de kip erin en laat in de koelkast twee uur intrekken. Leg de kip in een ovenschaal, schenk de marinade erover. Leg de abrikozen om de kip en schenk de kippenbouillon in de ovenschaal. Laat de kip in 1,5 uur in een oven van 180 graden gaar worden.

Lekach (Asjkenazische honingcake)
4 eieren
250 g bruine suiker
1,5 dl sterke koffie, afgekoeld
2 el zonnebloemolie
10 el dunne honing
500 g zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder
2 tl gemalen kaneel
mespunt gemalen kruidnagel
mespunt allspice
125 g blanke amandelen, grofgehakt
125 g rozijnen
125 g gehakte puddingvruchtjes
1 dl bruine rum

Klop de eieren en suiker schuimig. Meng koffie, olie en honing, klop door eimengsel.Meng meel, bakpoeder en specerijen, roer er de amandelen, rozijnen en puddingvruchtjes door. Klop het meelmengsel geleidelijk door het eimengsel, klop op het laatst de rum erdoor.Doe het deeg over in een goed ingevette, met bloem bestoven grote cakevorm. Zet de vorm in een koude oven, stel de temperatuur in op 175 graden, laat de ‘lekach’ in circa één uur gaar en bruin bakken. Laat de cake in de vorm afkoelen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels