artikel

Tijd voor vis

Horeca

Het Nederlands Visbureau geeft een website over vis uit die beslist in uw favorietenoverzicht thuishoort: Tijd voor Vis, op www.tijdvoorvis.nl. De site is weliswaar gericht op de consument, maar ook de professionele kok kan er een hoop gemak van hebben, al was het alleen maar om ideeën op te doen.

Neem het Viskookboek. Je kiest eerst de maaltijdgang: voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, of lunch of barbecue. Daarna maak je een keus uit de vissoorten, van ansjovis tot zwaardvis. Nadat je ook nog de gewenste bereidingstijd hebt gekozen, krijg je, afhankelijk van de exclusiviteit van de keuze, een of meer recepten voorgeschoteld, en daar zit beslist ook voor de professionele kok veel bruikbaars tussen. Kom je een onbekende vissoort tegen, dan ga je even naar de Viscatalogus en zoek je de beschrijving op. Handig.

Het hoofdstukje Vis en Wijn stelt helaas (nog) niets voor. Daar vind je alleen een verhaal over de perfecte combinatie van vis met Elzaswijnen. Overigens bevatten de recepten in het Viskookboek veelal wel wijnsuggesties.Een hoofdstukje over Sauzen bij vis zou je haast over het hoofd zien. Het zit wat verscholen in het Viskookboek. Jammer, want naast traditionele sauzen als roomsaus, witte wijnsaus en botersaus vind je daar best nog een paar aardige minder bekende sauzen.

Bijvoorbeeld Oosterse gembersaus:
2 bolletjes gember
1 uitje
1 teentje knoflook
4 eetlepels sojasaus
6 eetlepels tomatenketchup
4 druppels tabasco

Bereiding
Hak de gember, het uitje en de knoflook fijn. Meng de gember, het uitje, de knoflook, de sojasaus, de ketchup en de tabasco. Aanbevolen bij visspiezen, gegrilleerde makreel of gegrilleerde gamba’s.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels