artikel

De vijzel

Horeca

De vijzel is een bekende vriend in de keuken van iedere kok, maar in de Indiase keuken is hij onmisbaar. Kruiden zijn immers een belangrijke component van het Indiase eten en worden met zorg bereid. Ze worden vlak voor gebruik geroosterd en dan in een vijzel fijngewreven. Dit zorgt voor een vollere smaak dan gemalen kruiden, die voornamelijk ons gemak dienen.

De vijzel

De geschiedenis van de vijzel is heel oud. Afbeeldingen van vijzels zijn te vinden in oude Egyptische, Mexicaanse en Indiase schilderingen. Hij werd niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook in apotheken en in laboratoria.

Verschillende materialen zijn geschikt om vijzels van te maken. Decoratieve vijzels, die ook in offer- en huwelijksceremonies dienst doen, zijn vaak gemaakt van een wat zachter materiaal omdat zij niet allerlei kruiden, granen en andere etenswaren hoeven te malen. In de keuken zijn ze dan ook niet bruikbaar. Maar ook hardere materialen kunnen door het malen stukjes of poeder van de vijzel zelf afgeven. Het is daarom belangrijk om een goede harde vijzel te kopen en hem voor gebruik goed te behandelen. Daarbij wordt de vijzel eerst goed schoongemaakt en worden er vervolgens kleine hoeveelheden rijst in vermalen totdat dit een wit poeder oplevert.

Na het gebruik de vijzel nooit met afwasmiddel afwassen, maar gewoon spoelen. Er blijven daardoor wel smaakjes in de vijzel zitten, vooral als hij van hout is. Sommige mensen gebruiken daarom een porseleinen vijzel; die houdt de smaakjes niet vast en is ook goed af te wassen.Vijzels kunnen een mooie blikvanger zijn. Ze zijn in vele materialen en vormen verkrijgbaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels