artikel

Keukenschaar

Horeca

Niet elke keukenschaar is geschikt voor gebruik in de professionele keuken. Vaak zijn de eenvoudige huishoudscharen gelakt of gedeeltelijk van kunststof en dat is veelal niet bestand tegen intensief dagelijks gebruik. Ook verchroomde scharen voldoen niet, want chroom gaat op den duur bladderen en het gevaar is groot dat er dan chroomschilfertjes in de voeding terechtkomen.

Keukenschaar

Zonde van het geld; geef dan liever iets meer uit en schaf eenmalig een keukenschaar aan die een koksleven lang meegaat. Een professionele keukenschaar is gesmeed van roestvrij messenstaal. Als er ook groefjes aan de zijkant van het blad zitten is dat mooi meegenomen, want dan kan de schaar tevens gebruikt worden voor het wegknippen van de gladde vinnen van vis – hoewel daarvoor ook een speciale visschaar in de handel is.

Een schaar moet scherp zijn en er mogen geen braampjes op zitten. Dat is te controleren door de schaar bij het oor te houden en een ononderbroken knippende beweging te maken. Een ‘gezonde’ schaar maakt dan een zingend geluid. Een ‘ongezonde’ schaar knarst, piept, rammelt of maakt helemaal geen geluid meer.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels