artikel

Randstand eet het meeste vleesvervangers, oosterling houdt van rood vlees

Horeca

Wil uw gast wat hij thuis ook eet of komt hij juist bij u in het restaurant voor iets anders? Om die vraag te beantwoorden zult u in ieder geval moeten weten wat uw gast thuis voornamelijk eet. Recent onderzoek van onderzoeksbureau GfK geeft het antwoord.

In het oosten en het zuiden van Nederland staat voor de warme maaltijd vooral rood vlees op tafel. In deze regio’s woont 43% van de huishoudens, die goed zijn voor bijna de helft van het totale aankoopvolume van roodvlees in Nederland. Het omgekeerde geldt voor het westen van ons land. Ruim 46% van de huishoudens woont hier, maar het aandeel in de vleesaankopen bedraagt slechts 40%. Dit blijkt uit onderzoek van
Bij vegetarische vleesvervangers en kant-en-klare maaltijden voert het westen juist weer de boventoon. Circa de helft van het landelijke aankoopvolume van deze producten wordt hier gekocht. De maaltijden zijn vooral populair in de grote steden, terwijl de vegetarische producten in trek zijn in de regio ‘overig west’. Bij pluimveevlees en vis zijn de regionale verschillen niet groot. In Zuid-Nederland zijn deze producten wel iets populairder dan in de rest van Nederland.

 

 

Huishoudens

Vlees

Pluimveevlees

Vegetarische producten

Maaltijden

Vis

Zuid

23,2

25,8

25,0

19,6

20,9

25,5

Oost

20,0

22,9

21,0

21,7

20,1

19,5

Noord

10,3

11,1

8,1

8,0

9,5

8,4

Rest West

28,9

26,9

29,3

32,7

29,0

28,0

Grote steden

17,6

13,3

16,7

18,0

20,4

18,6