artikel

Seks onderweg: tips voor na vijven

Horeca

Het dagprogramma staat op zakenreizen wel vast, de avonden zijn ingewikkelder. Naar bed met die aantrekkelijke collega, of toch liever met een dik boek? Zakelijke reizigers over gewenste en ongewenste avances. Plus: een etiquette.

Seks onderweg: tips voor na vijven

De regels voor de avonden tijdens zakenreizen zijn al jaren vaag. Vroeger was het avondprogramma van de zakenreiziger voorspelbaar: mannelijke managers ontmoetten elkaar in gezelschap van hun echtgenotes. Had de man geen vrouw, dan huurde hij er een, anders was de balans aan tafel weg. Simpel.

Sinds ook vrouwen zakenpartners zijn, is iedereen een beetje de weg kwijt. Ga je met je mannelijke klant zonder chaperonne dineren? Mag je een zakenpartner duidelijk maken dat je hem méér dan mag, terwijl je de volgende dag weer met hem moet onderhandelen over een contract? Word je nog serieus genomen na een nachtelijk avontuur? En: hoe maak je opdringerige klanten duidelijk dat je geen zin hebt in geklef?

Tips voor na vijven
– Iedereen geniet van aandacht. Zolang je zelf goed weet waartoe dat wel of niet mag leiden, is er niets aan de hand. Dan word je niet verrast.

– Pas op met grapjes. Nederlanders snappen vaak wel dat je het meent, wanneer je met een lach probeert te vertellen dat je niet bent gediend van avances. Maar zeker bij buitenlandse zakenpartners kunnen grapjes ook op een heel andere manier overkomen. Het kan zelfs aanmoedigen door te gaan.

– Nederlanders gedragen zich heel losjes. We raken snel iemand aan, stropen snel onze rokjes op wanneer het warm is. Buitenlandse mannen kunnen dit opvatten als een verleidingspoging.

– Als je het puur zakelijk wilt houden, zorg je ervoor dat je niet dronken wordt, uiterlijk om elf uur naar je kamer gaat en nooit met iemand van de andere sekse alleen overblijft aan de bar. Ook een drankje op een hotelkamer is not done.

– Het is niet gebruikelijk dat iemand meeloopt tot de kamerdeur. Afscheid neem je bij de lift.

– Wanneer je alleen op reis bent en gewoon zin hebt in gezelligheid, vraag dan meerdere personen tegelijkertijd mee uit. Dan voorkom je verwachtingen bij degene die je vraagt.

– Flirten moet kunnen. Wil gedurende de avond de ander meer, zeg dan dat je even naar het toilet gaat. Bel vervolgens stiekem een taxi of neem de lift naar je kamer.

– Heb je een nachtelijk avontuur beleefd, praat er dan niet meer over met je tegenspeler. Je hoeft hem niet te ontwijken; spreek gewoon met hem, maar nooit meer over die nacht. Dit voorkomt pijnlijke situaties.

– Deel nooit het bed voor de tweede keer met dezelfde persoon. Een van beiden heeft dan al snel het idee dat er meer is dan alleen seks. En dan wordt zakelijk met elkaar omgaan pijnlijk. Dit geldt natuurlijk niet wanneer het de ware is.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels