artikel

Help, mijn accountant is zo duur

Horeca

Hoe houd ik grip op mijn accountantskosten? Dat kunt u doen door heldere afspraken te maken en regelmatig te evalueren. Daarnaast kan het geen kwaad om ook eens een concurrerende offerte aan te vragen. Dat houdt uw accountant scherp.

Het is goed om zo nu en dan eens stil te staan bij het dienstenpakket van uw accountant of boekhouder in relatie tot de prijs die u daarvoor betaalt. Hieronder staan vijf aandachtspunten die u hierbij kunnen helpen.

Afspraken
Spreek duidelijk af wat u van uw accountant verwacht, wanneer, en tegen welke prijs. Zet de gemaakte afspraken op schrift. Alleen dan beschikt u over een norm waaraan u de latere gang van zaken kunt toetsen. Het is verstandig om naast het opstellen en controleren van de jaarrekening ook de salarisadministratie en de aangifte te laten verzorgen door uw accountant, als u hier niet genoeg in thuis bent.

Frequentie
Wanneer wilt u de stukken hebben? Een startend ondernemer zal vaker (maandelijks) financiële overzichten nodig hebben dan een gevestigd ondernemer (per kwartaal of half jaar). Het blijft echter altijd zaak de cijfers vrij snel na afsluiting van een periode beschikbaar te hebben, anders kunt u niet meer bijsturen. Voorbeeld: u mag verwachten en eisen dat de jaarrekening binnen twee maanden na afsluiting van het jaar beschikbaar is. U moet dan zelf wel tijdig de cijfers aanleveren.

Extra
Vraag bij uw accountant niet lukraak extra adviezen aan. Voor u het weet is er een weekje voor u ‘gespit’ tegen een aanzienlijk uurtarief. Dat moet het natuurlijk wel waard zijn.

Prijs
De kosten die u kwijt bent aan uw accountant hangen af van het werk dat hij voor u verricht. Dat varieert van de complete boekhouding tot alleen controle. Ook is het van belang hoe u één en ander bij hem aanlevert. Dat varieert van compleet gecodeerd en verwerkt tot de spreekwoordelijke schoenendoos. Het is daarom niet goed mogelijk de kosten exact aan te geven in procenten van de omzet. Uit de gegevens van het Horeca Analyse Systeem (HAS) blijkt evenwel dat het gaat om twee procent van de jaaromzet. De accountant verzorgt dan de volgende onderdelen:
Verwerking administratie
Loonadministratie
Opstellen jaarrekening
Cijfers periodiek
Aantal besprekingen per jaar
Aangifte loon- en omzetbelasting, BTW afdracht

Evaluatie
Het is van belang dat de activiteiten die uw accountant verricht en het samenspel tussen de accountant en u regelmatig worden geëvalueerd. Vraag daarbij gerust eens een concurrerende offerte aan. Dat houdt uw accountant scherp. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij uw accountant. U mag van hem verwachten dat hij niet alleen passief bezig is, maar ook met u meedenkt en signaleert.

Bedrijfstak
U mag van uw accountant of boekhouder verlangen dat hij goed op de hoogte is van de normen en waarden die heersen binnen uw bedrijf en de bedrijfstak horeca. Werkt hij met het Uniforme Reken Schema (URS)?

Open relatie

Er moet sprake zijn van een open relatie tussen u en de accountant. Alles moet besproken kunnen worden, kritiek spuien – mits gefundeerd – moet mogelijk zijn. U moet bijvoorbeeld kenbaar kunnen maken dat u hem te duur vindt of dat u denkt dat hij niet goed rapporteert.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels