artikel

Bouw een aantrekkelijke website (1)

Horeca

Een website biedt prima mogelijkheden om de zaak te promoten, een actie aan te kondigen of een gerecht aan te prijzen. Mits de informatie duidelijk en overzichtelijke is. Een overzicht van de te nemen stappen bij het bouwen van een website.

Stap 1.
Beantwoord voor het bouwen van een website de volgende vragen. Wat wil ik bereiken met mijn website? Om welke redenen zou mijn doelgroep mijn site bezoeken? Welke handelingen willen gebruikers uitvoeren en wat willen ze daarmee bereiken?Verwerk de antwoorden in een bouwplan. Vergeet daarbij niet onderschei- dende aspecten te bedenken zoals een reserveringssysteem of betalen per internet. Wees origineel en boeiend. Geef de site dezelfde sfeer als de zaak.

Stap 2.
Registreer een domeinnaam. Dat is een unieke aanduiding voor een internetadres, te gebruiken voor een website of e-mailadres. Een domeinnaam is het best te vergelijken met een telefoonnummer. Net als bij de telefoon heeft ook iedere gebruiker van internet een uniek nummer. Omdat woorden gemakkelijker te onthouden zijn, is ervoor gekozen deze nummers te vertalen naar namen.De eenmalige kosten van het registreren variëren van €25,- tot €50,-, exclusief de administratiekosten van gemiddeld €12,50. Domeinnamen worden geregistreerd bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland.

Stap 3.
Een provider biedt toegang tot het internet. Kies er een die bij u past.
ADSL Providers: internet met snelle verbinding. De maandlasten zijn minimaal €50,-. ADSL is niet overal beschikbaar.
Betaalde providers: internet via analoog modem of ISDN. De abonnementskosten zijn laag (rond €7,50). Telefoonkosten komen erbij. De verbinding is langzaam.
Gratis providers: internet via analoog modem en ISDN. U betaalt alleen telefoonkosten. Nadeel is de langzame verbinding.Kabelproviders: internet via TV/radio-kabel. U betaalt maandelijkse kosten voor een snelle verbinding.
Prepaid providers: internet via analoog modem of ISDN. U betaalt een vast bedrag per maand en kunt een vast aantal minuten per maand surfen.
WAP providers: internet voor mobiele telefoon. Alleen tekst is via een trage verbinding te presenteren.

Stap 4.
Besteedt u de bouw van de site uit of doet u het zelf? Uitbesteden kost al snel €200,- per eenvoudige pagina. Als een database aan de pagina is gekoppeld komt de paginaprijs uit op minimaal ƒ400,-. Er zijn internetbedrijven die complete pakketten aanbieden. Voor ƒ1500,- leveren ze een openings- en informatiepagina, een menu- en wijnkaart en een e-mailresponse mogelijkheid. Zelf bouwen kost al snel twee uur programmeren per pagina, sterk afhankelijk van kennis en ervaring. Program-meurs bouwen websites in HTML. Dit is vrij eenvoudige computertaal. HTML-codes van een website zijn voor iedereen zichtbaar. Via ‘Beeld’ en ‘Bron’ wordt zichtbaar hoe programmeurs sites bouwen. Kijk op http://html.pagina.nl voor info over deze computertaal. Erg handig is een editor als Frontpage uit het Office-pakket, waarbij het programma de lay-out omzet in HTML-codes.

Stap 5.
Test de site uitvoerig voor hij op het net gaat. Laat kennissen, vrienden en collega’s de website controleren op navigatie: kunnen ze vinden wat ze zoeken en werken de doorklikmogelijkheden?

Woordenlijst
Domeinnaam = de naam van een eigen gebied op internet. De naam van een domeinadres is uniek. Bijvoorbeeld: www.zibb.nl.
Editor = een opmaakprogramma voor webpagina dat automatisch de HTML-commando’s plaatst.
HTML = Hyper Text Markup Language: het geheel van codes waarmee web- documenten worden opgemaakt.
Provider = een serviceverlener die toegang biedt tot internet, meestal in de vorm van een abonnement.
Uploaden = het overbrengen van een bestand op een lokale computer naar een computer op afstand via een modem of een netwerk.
Downloaden = het overzetten van bestanden en computerprogramma’s van het internet naar de eigen computer.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels