artikel

Broodpudding met pruimen en gemarineerde bosvruchten

Horeca

Ingrediënten
0,5 casinobrood, overdwars gesneden
75 g roomboter
50 g abrikozenjam
5 dl volle melk
5 dl slagroom
0,5 vanillestokje
7 eieren
175 g suiker
200 g gedroogde pruimen
140 g gemengde bosvruchten
0,5 dl Fraise des bois
0,5 dl frambozensiroop
0,5 dl brandewijn
8 takjes lievevrouwebedstro
0,25 dl vanillesaus
0,25 dl aardbeiencoulis

Bereiding
Compositie: breng melk en slagroom aan de kook, schraap het merg uit het vanillestokje, voeg vanillestokje en merg bij de melk en slagroom. Laat 10 minuten trekken. Klop eieren en suiker luchtig, giet melk en slagroom al roerend langzaam op de eieren. Passeer door een bolzeef.Snijd de gedroogde pruimen in fijne brunoise.

Ontkorst het brood en besmeer het met boter en jam. Vet een broodblik in met de resterende boter en leg een sneetje brood onderin. Lepel er wat compositie op en verdeel de helft van de fijngesneden pruimen erop. Herhaal dit tot drie lagen brood met ertussen pruimen en compositie.

Bak au bain-marie gedurende circa 40 minuten af in een oven van 140_C. Laat afkoelen.

Marinade: meng Fraise des bois, frambozensiroop en brandewijn. Snijd 4 takjes lievevrouwebedstro fijn en doe ze bij de marinade. Breng op smaak met een paar druppels citroensap. Verwarm de marinade tot 80_C, voeg de schoongemaakte bosvruchten toe en laat afkoelen.

Steek met een 4 cm steker de broodpudding uit. Bestrooi de bovenkant met half rietsuiker en half kristalsuiker. Karameliseer het geheel onder de salamander of met een gasbrander.

Trek wat streepjes vanillesaus en aardbeiencoulis in het midden van een bord. Plaats de uitgestoken broodpudding aan een kant van het bord en een schepje gemarineerde bosvruchten aan de andere kant. Garneer met lievevrouwebedstro en eventueel een gezoete korstdeegstengel.
Terug naar receptenoverzicht…

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels