artikel

Citaten Sascha Cremers

Horeca

‘Het was druk na de ster. Een gekkenhuis. Niet normaal meer. Van een redelijk goed lopende zaak zaten we ineens elke dag vol. De laatste tijd hebben we weleens een enkele dag dat we zo’n 35 gasten hebben in plaats van de 45 die we kwijt kunnen, maar verder: altijd vol. Niet te geloven. Ik heb net een paar weken vakantie gehad, maar dat kwam wel op tijd. Toch was het een leuke tijd, al liepen we op ons tandvlees.’

‘De druk is niet groter dan voor de ster. Voorheen was het ook al iedere dag de finale voetballen. Nee, ik ga er echt niet onder gebukt. Natuurlijk doet het me wat. Het is de kroon op je werk.’

‘Koken kun je niet leren. Je kunt alleen maar de basistechnieken leren, maar als je geen gevoel hebt voor producten en voor smaakcombinaties kom je nooit verder.’

‘Veel koks vinden het moeilijk een bord mooi op te maken. Dan vragen ze mij: hoe doe je dat? Maar daar heb ik geen antwoord op. Die creativiteit heb je of heb je niet. Voor mij is het niet moeilijk. Maar kunst is het niet.’

‘Koken is durven.’

‘We zitten hier in Limburg met veel sterrenbedrijven op een kluitje. Mijn voordeel is dat ik jong ben. Bij al die bedrijven wordt goed gekookt, anders hadden ze geen ster, maar als je er een paar keer hebt gegeten ken je het wel. Ze missen de creativiteit en het jeugdige enthousiasme van de jonge generatie koks.’

Bekijk hier 4 toprecepten van Sascha Cremers
Emulsie van gerookte bospeen en gegrilde coquilles
Gebraden reebout met gemberhangop