artikel

Reacties uit het veld

Horeca

G. Overgaag, eigenaar Le JardinFinlandGezien in Helsinki : Vaasje € 5,20, Baco € 6,70, Breezer € 6,00, Thee € 2,40, Corona € 4,50, Cider € 5,00, Tosti € 4,70.Gezien de enorme accijnzen op drank, de prachtige binnenhuisarchitectuur in de diverse clubs, het vele personeel en het feit dat je álles en overal met je creditcard […]

G. Overgaag, eigenaar Le Jardin
Finland
Gezien in Helsinki : Vaasje € 5,20, Baco € 6,70, Breezer € 6,00, Thee € 2,40, Corona € 4,50, Cider € 5,00, Tosti € 4,70.
Gezien de enorme accijnzen op drank, de prachtige binnenhuisarchitectuur in de diverse clubs, het vele personeel en het feit dat je álles en overal met je creditcard kunt betalen, vind ik het nog vrij redelijke prijzen.

Dirk van Hees, Van Hees Management bv
Amsterdam
Ik ben met buitenlandse vrienden op stap geweest in diverse cafés in Amsterdam op het Leidseplein en in de Jordaan. Het is zeer veel voorgekomen dat ineens de dubbele prijs betaald moest worden wanneer een buitenlandse vriend bestelde. Schaam u Amsterdamse kroegbazen!

J. Peek, eigenaar van Hotel ‘Le Coustaty’ in St. Vincent de Cosse (Fr)
Frankrijk
Bij prijsvergelijkingen als deze, moet u voorop stellen, welke dranken en spijzen er ter plaatse de gewoonte zijn. Met andere woorden, bier is een Hollandse drank terwijl wijn hier in Frankrijk een ‘thuisdrank’ is. Koffie met gebak is in Nederland een normaal gebruik terwijl dat hier in Frankrijk een nagerecht is en als onderdeel van een menu behandeld wordt.
Enige prijzen in ons restaurant:
Menu drie gangen, vanaf € 14.50. Bier per flesje van 33 cl € 2.50. Koffie espresso € 1.50. Limonades en cola € 2.20. Glas wijn € 2,-.

Delfsma, eigenaar café ‘Onder de balken’ te Drachten
Griekenland
In een taverne in Thessaloniki kost een cola € 1,80, koffie € 3,- en een halve liter pils € 4,75. Het valt op dat met name koffie erg duur is. Verder wisselen de prijzen sterk per locatie. De consumptieprijs is ongeveer gelijk aan het noordelijke gedeelte van Nederland, waar wij wonen. Hier heeft iedereen de prijzen netjes omgerekend en amper verhoogd. Terwijl de inkoopprijzen wel erg zijn gestegen.

Fred Janssen, eigenaar van lunchroom Corona d ‘Oro in Wassenaar
Bulgarije
In de toeristenstad Goudstrand, nabij Varna, trof ik in cafés en restaurants de volgende prijzen aan:
Espresso: € 0,50
Bier 0,33 ltr.: € 0,50
Voorgerecht: € 1,25
Hoofdgerecht: € 3,-
Mix drank: € 1,50
Fles zeer goede Bulgaarse wijn in een restaurant: € 4,50.

Peter Garstenveld, bij Elsevier Bedrijfsinformatie hoofdredacteur van Distrifood
IJsland
Ik betaalde in een visrestaurant in Reykjavik 8,17 euro voor een glas bier bij de maaltijd. Ik begrijp dan ook niet dat men in de rest van Europa zeurt over de prijzen van een pilsje. Het bier smaakte overigens voortreffelijk.

Mark Jansen, student (Recht & Management) Universiteit van Nijmegen
Spanje
In het kustplaatsje Platja d’Aro hebben wij diverse malen bier genuttigd op terrasjes en in barretjes. Enkele voorbeelden:

– afgelegen ‘tentje’ met Nederlandse eigenaar: halve liter bier voor € 2,-.
– op het terras van Hipporomadus:halve liter bier voor € 2,40, martini cola voor slechts € 1,95 !!
– in het danscafe Local: Amstel 0,33 ltr. voor € 2,25, Heineken 0,33 ltr. voor € 2,50, diverse cocktails tussen de € 4,75 en € 5,50.
– op een terras: voor een halve liter bier € 3,25.

Al met al kan gezegd worden dat je regelmatig te veel betaalt. Een halve liter voor € 2,- is erg weinig en dit betrof dan ook een afgelegen tent, maar de terrasjes met € 2,40 en € 3,25 lagen praktisch naast elkaar terwijl de bediening bij beide zaken zeer netjes en vlot was.
Nadeel is dan ook dat je geen idee hebt hoeveel je gaat betalen, slechts van warme maaltijden staan de prijzen ergens buiten aangeplakt. In de praktijk ben je blij ergens te kunnen zitten in zo’n toeristisch dorpje en vraag je dan ook niet vooraf naar de prijs. € 3,25 is helemaal niet veel, maar wel als je enkele dagen later merkt dat dit veel goedkoper kan.

Onno Veenhoven, automatiseringsmedewerker Euroveen bv
Spanje
In Playa de Palma op Mallorca dronk ik in een Italiaans restaurant een rosé wijn (droog, domein D’OC). Een uitstekende wijn (D’OC is vergelijkbaar met de Franse AOC) voor een zeer schappelijke prijs. In Nederland moet je voor deze wijn niet in een pizzeria zijn, maar in de betere restaurants. Daar betaal je dan ongeveer 18 euro voor een fles. In Playa de Palma kostte deze fles 7,90 euro.

J. Timmermans, directeur De Dorps Herberg
Engeland
In The Old Forge in het Engelse Rye at ik runderhaas. Ik nam het kleinste portie van 110 gram voor 7 pond. Voor de saus kwam daar nog eens 3 pond bij, voor coleslaw 2.50 pond en voor een aardappelgarnituur 1.50 pond.

Kees van den Brink van Brink Tekstprodukties
Frankrijk
In het Franse Carcasonne betaalde ik in een café met terras € 8,- voor twee kopjes cappuccino. De prijs staat niet in verhouding met wat ik kreeg. Frankrijk is heel duur geworden.

Bastian Nijhuis, verkoopadviseur van De Monnink Dranken
Spanje
Longdrink pils bij diverse horecazaken in Barcelona, met uitzondering van de ‘echte Spaanse kroegen’, kost € 5,-.

Remco Glas, eigenaar van Seasons Horeca in Zandvoort en IJmuiden
Spanje
In het Heineken Café in Playa del Ingles (Canarische Eilanden) kost bier € 1,70, Smirnoff Ice € 4,- en Bacardi-cola € 4,-. De prijzen zijn nagenoeg gelijk als in Nederland. Alleen bij mixen krijgt de consument veel meer sterke drank als de 3,5 cl, die redelijk standaard is in Nederland.

Remco Jansen, medewerker van Lastminute.com
Griekenland
Voor een normaal glaasje Heineken bier in ‘Hollands Feestcafé’ in Rhodos-stad (Griekenland) betaalde ik 4 euro. En dat in een afgeragde Hollandse feesttent. Geen speciale acts of aankleding en jong (dus goedkoop) personeel. Afzetterij!

Ton Pinxten, directeur Landgoed Wolfslaar te Breda
Spanje
Locatie: restaurant Atrio (1 ster Michelin) in het Spaanse Caceres (Estramadura).
Menu degustation (6 gangen) voor 55 euro. Perfecte prijs/kwaliteit, prijs vergelijkbaar met Nederland. Niet goedkoop voor de Spanjaarden zelf. Bier op een terras (0,4 lt) tussen 1,5 en 2 euro (met perfecte en vriendelijke bediening). 4 sterrenhotel, kamerprijs standaard tussen 100 en 115 euro per nacht voor 2 personen. Wijnen op wijnkaart blijven goedkoop (2 x de inkoopprijs), dit i.v.m. de lagere personeelskosten (een kamermeisje of gastheer, full time verdient bruto ongeveer 1.000,- euro per maand). Tapas vanaf 1 euro per stuk met Tio Pepe 1,5 tot 2 Euro per glas

P. Driehuis, freelance kok
Frankrijk
Op een camping in het Franse St. Hilaire de Riez kost bier of frisdrank € 3,20. Dat vind ik behoorlijk veel voor een camping.

De heer J. Stroomer, eigenaar Hotel Prins Maurtis in Bergen aan Zee
Oostenrijk
In Hinterglemm (Oostenrijk) kost na 19.00 uur in Après-ski café “Der Tanz-Himmel” 0,4 liter bier € 4,- en een Smirnoff-Ice € 5,- Tussen 16.00 en 19.00 uur liggen de prijzen behoorlijk hoger.

René Hendriks, F&B Manager
Portugal
Het 5 sterren resort Four Seasons Fairways in Quinta Do Lago (Portugal) biedt voor een totaalbedrag van € 27,25 papaya+garnalen, lamshaas en mango cheesecake.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels