artikel

Uitmarkt Amsterdam

Horeca

De Uitmarkt in Amsterdam is de nationale opening van het culturele seizoen en vindt plaats op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 augustus op het Museumplein en het Leidseplein.

Uitmarkt Amsterdam

Van vrijdagavond tot en met zondagavond vinden ruim 300 voorstellingen plaats op een kleine dertig podia. Honderden artiesten laten op deze manier zien wat er in het komende seizoen te verwachten valt in de theaters en concertzalen van Nederland. Er is pop en klassiek, mime en opera, jazz en cabaret, film en literatuur, dans en jeugdtheater etcetera.

Op zondagavond 25 augustus sluit het Nederlands Philharmonisch Orkest de 25ste Uitmarkt af. Ook is er een informatiemarkt waar impresariaten, theaters en gezelschappen informatie over programma’s in het komende seizoen. De Uitmarkt wordt georganiseerd onder verantwoordelijkheid van het Amsterdams Uit Buro, de kunst- en cultuurmarketingorganisatie van Amsterdam.

Ontstaan van de Uitmarkt
De eerste Uitmarkt vond plaats in 1978 rond het Leidseplein. Aanleiding was de toenmalige Kunst-10-Daagse, een cultureel (muziek)festival, waarvoor centraal kaarten werden verkocht op het Leidseplein. Om de rijen wachtenden wat vertier te bieden werden in ’78 een aantal buitenoptredens geprogrammeerd en een bescheiden informatiemarkt opgezet.

Een traditie was geboren. In de daaropvolgende jaren werd de Uitmarkt steeds groter, en veranderde de doelstelling (van vermaak en informatie voor de wachtenden tot de feestelijke opening van het culturele seizoen). In 1982 werd voor het eerst een volledig andere locatie gekozen: De Nes en de Dam. In 1986 verhuisde de Uitmarkt naar de Amstel tussen Carré en Het (nieuwe) Muziektheater. Twee jaar daarna (1988) belandde de Uitmarkt op het Museumplein, waar het Concertgebouworkest voor het eerst sinds tientallen jaren weer een openluchtconcert gaf.

Sinds 1988 rouleert de Uitmarkt over drie locaties: Museumplein/Leidseplein, de Dam en omstreken en Het Muziektheater en omstreken. Het aantal locaties waar een groot buitenevenement als de Uitmarkt kan plaatsvinden wordt echter steeds geringer en het streven is dan ook om het Museumplein jaarlijks als buitenlocatie te gebruiken en eveneens jaarlijks een aantal theaters bij de Uitmarkt te betrekken.

Meer informatie: www.uitmarkt.nl

Wat is er te doen op het…

Museumplein
Het Museumplein vormt op zaterdag het hart van een dansevenement. Vele balletstijlen en dansrichtingen zijn vertegenwoordigd en het publiek wordt uitdrukkelijk uitgenodigd om zelf mee te doen. De Uitmarktorganisatie sluit niet uit dat een speciale ‘Uitmarkt-shuffle’ het hele Museumplein aan het dansen zal zetten.

Leidseplein
Het Leidseplein is dezelfde dag het middelpunt van een ‘Uitmarkt Theaterfestival’. In de Stadsschouwburg, Nieuwe de la Mar Theater en Bellevue vinden met name ‘s avonds toneelvoorstellingen plaats, naast korte presentaties op onverwachte locaties in de deelnemende theaters.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels