artikel

Veelzijdig met bleekselderij

Horeca

Bleekselderij is bekend om zijn caloriearme gehalte en het werkt vochtafdrijvend. Bleekselderij is op verschillende manieren toepasbaar. Het bladgroen voor soep en gamering. De stengels als tussendoortje of door de salade. En met de voet, met z’n pittige aroma, maakt u bijzondere gerechten.

Lekkere combinaties
Bleekselderij past bijna overal bij, in het bijzonder bij een gewoon balletje gehakt en verder bij alle vleessoorten behalve speklappen en saucijzen. Bij kaas, kip en eiergerechten. Rauw als salade of gekookt als groente. Omdat het een specifieke frisse selderijsmaak heeft, combineert bleekselderijgoed met pittige kaassoorten. U kunt de stengels ook vullen, bijvoorbeeld met geraspte rookkaas.

Basisrecept gekookte bleekselderij
1 grote struik bleekselderij of 2 kleine (samen circa 750 gram1kg) zout, klontje boter, nootmuskaat. Maak de groente schoon en kook ze gaar in 15-20 minuten in weinig water met zout. De groente moet knapperig blijven. Giet het overtollige kookvocht af, schud de boter erdoor en rasp er wat nootmuskaat over.

Bleekselderij net bechamelsaus
1 grote of 2 kleine struiken bleekselderij, zout, 25 g boter 25 g bloem, 2,5 dl kooknat of melk of 0,5 kooknat 0,5 melk, zout, peper, nootmuskaat. Kook de bleekselderij gaar zoals boven beschreven. Maak de bechamelsaus door de boter te smelten, de bloem toe te voegen en al roerende de melk en/of het kooknat er bij te schenken. Laat de saus even doorkoken en maak hem op smaak af met peper, zout en nootmuskaat. Roer de saus door de uitgelekte groente. Met kaassaus: roer 100 gram geraspte oude kaas door de saus, eventueel met een vleugje kerriepoeder. Met hamsaus: roer 125 gram in blokjes gesneden ham door de saus, eventueel met een vleugje paprikapoeder.

Bleekselderijsalade
1 struik bleekselderij, 100 g gesnipperde ham, 2 appels, 1 sinaasappel, 1 bekertje zure room, zout, peper, 5 gr. mosterd, iets citroensap, 50 gr. walnoten. Maak de bleekselderij schoon. Gebruik alleen de binnenste stengels, de buitenste zijn te hard. Snijd de stengels in heel kleine stukjes (0,5 -1 cm). Schil de appels en snijd ze in blokjes, evenals de sinaasappel. Maak een sausje van de zure room, zout, peper, mosterd en citroensap. Hak (maal) de walnoten fijn of doe ze in een plastic zak en ga er met de deegrol of een fles overheen. Doe de bleekselderij, de ham, appel en sinaasappel in een ruime slabak en schenk de saus eroverheen. Garneren met de walnoten.

Bleekselderij bij de borrel
Maak de bladstengels schoon, was ze en geef ze op een van de volgende manieren: zet de stengels in een gezellig glas (met ijsblokjes dan blijft de bleekselderij mooi hard) en serveer er (zee)zout, mayonaise (met knoflook), hotketchup of een saus van 2 delen olie,1 deel azijn, peper, zout en mosterd bij; snijd de stengels in stukjes van 3 cm en vul ze met kaasboter, blauwe kaasboter, Mon Chou of smeerkaas met een beetje sambal.

Bleekselderijsoep
1 struik bleekselderij of resten van een andere struik, 1 ui, 1 rode paprika, 40 g boter, 40 g bloem,1 l bouillon, zout, peper, scheut (koffie)room, eventueel 60 gr. geraspte kaas. Maak de bleekselderij schoon en snijd ze heel klein. Pel de ui en snipper deze. Maak de paprika schoon en snijd deze in dunne reepjes. Smelt de boter en fruit hierin de ui en vervolgens de paprika. Als deze gebakken zijn de bloem toevoegen en al roerende verdunnen met de bouillon. Als een gladde soep ontstaan is de bleekselderij erbij doen en 15-20 minuten zachtjes laten trekken. Maak de soep op smaak af met zout, peper en room. Serveer eventueel met op iedere soepkom een eetlepel geraspte kaas.

Kopen en behandelen

Kopen en bewaren
Let er bij het kopen op dat de struik fris ruikt, stevig aanvoelt, zonder bruine plekken is en heldergroene bladeren heeft. Verse bleekselderij kan 2-5 dagen uit het plastic in de koelkast bewaard worden.

Behandeling
Wad de bleekselderij en schraap met een mesje of dunschiller de buitenste stengels eraf. Zorg dat er geen draden meer aan de stengels zitten. Snijd de bleekselderij in stukken van circa 5-6 cm en was ze goed.

Hoeveel per persoon?
Reken op 200-250 gram bleekselderij als u de groente gekookt geeft (ongeveer 1/4 tot 1/2 struik). Voor een salade is 100 gram bleekselderij voldoende. De beste tijd om bleekselderij in te vriezen is eind september, begin oktober. De blancheertijd is 3 min.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels