artikel

Verboden: ober met rode gympen

Horeca

De FNV is platgemaild door obers, serveersters en barmannen (m/v) met vragen en klachten over wat nu wél en wat niet door de beugel kan wat betreft uiterlijk en kleding tijdens werk. ‘Het is tijd voor actie’, vindt woordvoerster Swetlana Landbrug. Ze noemt het aantal klachten vanuit de horeca ‘veel’. ‘Maar juiste cijfers ontbreken nog.

Verboden: ober met rode gympen

Het draait allemaal om de door de FNV Vakcentrale in het leven geroepen meldlijn (0900) 33 00 300, maar vooral om de website www.fnv.nl/uiterlijk. De FNV wil klaarheid over tot hoever de werkgever mag bepalen hoe medewerkers er op het werk uitzien. Spierwitte of knalgroene haren, sporthemdjes, tatoeages, piercings. Vaak zijn ze not done bij de horecabazen. Maar ook: een ober met rode gympen die werd ‘bevolen’ ander schoeisel aan te trekken. Bovendien is er nog de vraag of een stropdas verplicht mag worden gesteld.

‘Er is heel veel onduidelijkheid over dit onderwerp en vaak staat er niets op papier’, legt Landbrug uit. Soms zijn werknemers vanwege hun uiterlijk zelfs ontslagen. ‘Bij onze jurist zijn twee horeca-gerelateerde rechtszaken bekend. Het ging in beide gevallen om het dragen van een baard en de verplichting die af te scheren. De eerste rechtszaak won de werknemer van een Mariott Hotel en de tweede won de werkgever, McDonalds.’

De FNV’ster benadrukt: ‘Wij willen niet bepalen hoe werknemers eruit dienen te zien. Wel moet in ieder geval de vrijheid van meningsuiting van de werknemers worden gerespecteerd. De manier waarop iemand zich kleed, kapt of tooit is daar ook een onderdeel van. Er moet in ieder geval meer duidelijkheid komen over uiterlijk en werk.’ Met de checklist die na de inventarisatie (die duurt nog enkele maanden) wordt opgesteld wil de vakcentrale die duidelijkheid te scheppen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels