artikel

Brood verwent op elk moment

Horeca

Brood verwent op elk moment’. Dat is het thema van de 21ste Week van het Brood. Deze week boordevol activiteiten rondom alle denkbare eetmomenten van brood vindt plaats van 7 t/m 12 oktober in heel Nederland. Aan dit initiatief van het Voorlichtingsbureau Brood haken talloze warme bakkers en supermarkten aan. Klanten kunnen tijdens de Week van het Brood rekenen op diverse extra’s, acties en speciale activiteiten in de winkels.

Maar ook u als horecaondernemer kunt hier handig op inhaken. Brood past bij ieder eetmoment; er is zoveel variatie en er zijn veel recepten met brood te bedenken. ’s Ochtends een vers gebakken croissantje, bij de koffie een snee krentenbrood, een clubsandwich als lunch of ’s avonds een broodborrelhapje.

Brood speelt een belangrijke rol in ons dagelijks voedingspatroon. Bakkers laten tijdens de Week van het Brood graag de veelzijdigheid van het product aan de klanten zien. Dat brood een belangrijke rol speelt bij het ontbijt en de lunch is natuurlijk bekend. Maar brood past ook op andere momenten van de dag. Vandaar dat deze keer als thema is gekozen ‘brood verwent op elk moment’. Of het nu gaat om het ontbijt, het koffiemoment, de lunch, het 4-uurtje, de borrel, de high tea of de warme maaltijd. Brood is niet meer weg te denken. Brood eten is een feest op ieder moment van de dag. Voor al deze eetmomenten heeft het Voorlichtingsbureau Brood boekjes uitgegeven met tips, recepten en smakelijke foto’s. Vraag naar deze verschillende uitgaven in de winkel of surf naar de website www.brood.net

Ontbijt broodnodig!
Uit diverse onderzoeken blijkt dat consumenten zich met het overslaan van een goed samengesteld ontbijt letterlijk tekort doen. Een tekort dat de rest van de dag niet meer is in te halen. Het boekje met de titel ‘Ontbijt broodnodig!’ helpt een aantal misverstanden uit de wereld. Lijners zijn vaak bang dat brood geen goede keuze is. Maar het is een fabeltje dat brood een dikmaker is. Brood levert naar verhouding juist weinig calorieën. Daarom speelt brood ook een belangrijke rol in de nieuwe voedingscampagne die de consumptie van koolhydraten gaat bevorderen. Deze campagne van het Voedingscentrum is bedoeld om overgewicht te voorkomen. Als het ontbijt veel calorieën levert, komt dat vooral door (veel) boter of margarine en vette belegsoorten.

Werelds lunchen met brood
Het belangrijkste broodmoment van de dag is en blijft de lunch. Zestig procent van het dagelijkse brood wordt in Nederland rond twaalven geconsumeerd. Vanwege de enorme opmars van bijzondere, van oorsprong vaak buitenlandse broodsoorten, wordt de lunch een nieuwe belevenis. Proef eens Turks brood met tomaat, yoghurt, knoflook en munt. In het boekje ‘Werelds lunchen met brood’ worden lunchheerlijkheden beschreven uit Turkije, Italië, Thailand, Duitsland, Amerika, Frankrijk, Spanje, Engeland, Australië, Israël, Nederland, Mexico, Denemarken en India. Deze recepten vindt u tevens op zibb.nl/horeca, in het dossier Recepten Voorlichtingsbureaus.

Brood lekker anders!
Brood bij de warme maaltijd is in de meeste restaurants al gemeengoed, maar voor de consument is dat nog geen vanzelfsprekendheid. Tijdens de Week van het Brood worden suggesties gedaan om ook tijdens het diner brood te gebruiken, zoals dat ook vaak op vakantie gaat. Een typische vakantie-ervaring is brood in combinatie met ander eten dan beleg. Breng die vakantiesfeer terug in de huiskamer. Ga tijdens de Week van het Brood met een tas vol ideeën naar huis.

Borrel?Brood!
Brood past ook uitstekend in deze tijd van onthaasten, gezellig bijkomen na een drukke werkweek en relaxen in het weekend. Brood tijdens de borrel dus. De naam ‘borrelbrood’ betekent overigens niet dat er altijd alcohol bij de hapjes hoort. De naam zegt iets over het moment van de dag. Het moment tussen vier uur ’s middags en zeven uur ’s avonds, met een verdere uitloop in de avond. Zoveel variatie en zoveel heerlijke nieuwe recepten met brood, staan smakelijk beschreven en geïllustreerd in het boekje ‘Borrel?Brood!’. Proef het tijdens de Week van het Brood. Of daarna… want brood verwent op elk moment. Uiteraard kunt u ook op zibb.nl/horeca deze recepten vinden in het dossier Recepten Voorlichtingsbureaus.

Voor meer informatie over en recepten kijk op: www.brood.net

Broodpudding

Verwarm melk in een steelpan, maar breng niet aan de kook. Snijd de korst van een witbrood en snijd 10 sneetjes in stukjes van een centimeter. Roer boter door de warme melk en voeg in een keer toe aan het brood. Laat het brood tien minuten in het mengsel soppen. Roer er kruiden, eigelen, suiker, sherry en de rozijnen door. Goed mengen en vervolgens in een goed ingevette steelpan gieten. Kook, afgedekt, dertig minuten boven een middelgroot vuur. Draai de pudding en kook nog dertig minuten, ook afgedekt. Warm serveren, met een beetje jam of honing.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels