artikel

Een internationaal gezelschap pompoenen en aanverwanten

Horeca

De familie van de nachtschade is groot en de verschillende vruchten bieden talloze culinaire mogelijkheden voor prachtige gerechten. En het mooie is, de prijzen per stuk of per kilo vallen bijzonder mee. Vooral dankzij import. Deze week in Kook!markt een selectie uit de familie nachtschade.

Aubergine lang
(ras: elondo)
Aubergine rond peervormig
(ras: black enorma)
Herkomst
5e eeuw voor Christus ontdekt in China en India, 13e eeuw na Christus opgedoken in Europa.
Seizoen
Jaarrond, zowel uit kas als buitenlucht uit heel Europa.
Smaak
Sponzige structuur met sterke absorptie. Volromige smaak, met lichtbittere nasmaak.
Lekker als/in/met
In een Franse ratatouille met aubergines, tomaten, courgettes, uien en paprika’s.
Bijzonderheid
Extra lekker zonder de paarse leerachtige huid, maar het is ook de huid die zorgt dat bij bijvoorbeeld het vullen van de groente de aubergine zijn vorm behoudt. Bestrooi met zout om vocht en bittere sappen te onttrekken.
Prijs€
2,95 per kilo.

Courgette
(ras: supremo)
Herkomst
Oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Via Spanjaarden naar Europa gekomen.
Seizoen
Spanje en Italië: jaarrond. Nederland (kas): januari tot en met juni en augustus tot en met december. Nederland (volle grond): mei tot en met oktober.
Smaak
Knapperige structuur en vol van smaak. De donkergroene schil is goed eetbaar.
Lekker als/in/met
Geblancheerde plakjes toevoegen aan een salade. Gegrild in plakken.
Bijzonderheid
Kleine courgette wordt vroeger geoogst, waardoor deze zeer smaakvol is en beter te portioneren. De kleinere schijfjes bevatten minder zaad. In Italië bekend onder de naam zucchini.

Prijs
Courgette groot: €0,95 per stuk (circa 400 gram), courgette klein: €0,75 per stuk (circa 250 gram).

Courgette geel
(ras: goldrush)
Herkomst
Idem als groene variant.
Seizoen
Idem als groene variant.
Smaak
Iets zoeter dan groene courgette.
Lekker als/in/met
Gegrild in plakken. Uithollen en vullen met mengsel van gehakt, champignons en kruiden.
Bijzonderheid
Door heldere gele kleur, die blijft bij koken, mooi te verwerken in salades.
Prijs€
1,95 per stuk (circa 400 gram).

Bitterkomkommer
Herkomst
Tropen en subtropen (Azië en India).
Seizoen
Herfst en winter.
Smaak
Lichtbitter en droog.
Lekker als/in/met
Veel gebruikt in gestoofde vorm in Chinese keuken in soep of met varkensvlees, uien, gember, geserveerd met een saus van zwarte bonen. Ingemaakt in zuur.
Bijzonderheid
Het hoge kininegehalte maakt de vrucht bitter.
Prijs€
3,95 per kilo.

Paprika punt rood
Herkomst
Tropisch Amerika.
Seizoen
Jaarrond.
Smaak
Zeer zoet met lichtscherpe nasmaak.
Lekker als/in/met
Gevuld met een mengsel van ansjovis, tomaten, ui en knoflook.
Bijzonderheid
Door bijzondere vorm zeer geschikt om te vullen. Verwijder voor gebruik altijd steeltje, zaad en zaadlijsten. Deze zijn bitter.
Prijs€
2,95 per kilo.

Pompoen
(ras: curbita maxima moschata)
Herkomst
Midden- en Zuid-Amerika.
Seizoen
Jaarrond uit vele landen waaronder Frankrijk, Spanje, China, Mexico, Roemenië, Argentinië, Turkije, Italië en Japan.
Smaak
Zoet en nootachtig met een compacte structuur.
Lekker als/in/met
Gegrilde plakken bestrooid met kardemom, bruine basterdsuiker en citroensap.
Bijzonderheid
Wintervarianten moeten, in tegenstelling tot zomerpompoenen, eerst helemaal rijpen en volgroeien voor het oogsten.
Prijs€
1,60 per kilo.

Flespompoen
Herkomst
Idem als pompoen.
Seizoen
Idem als pompoen.
Smaak
Nootachtig.
Lekker als/in/met
Gepureerd in een lichtzoete soufflé.
Bijzonderheid
Ondergewaardeerd als eetbare vrucht. Vooral in België en Frankrijk is de pompoen meer dan decoratie.
Prijs€
1,60 per kilo.