artikel

Garde

Horeca

Een garde hoort aan één belangrijke eis te voldoen: er moet ‘zwiep’ in zitten. Bij draadgardes is dat meestal geen probleem; die zwiepen wel. Bij kunststof gardes ligt het anders, die zijn meestal stijf en zwiepen van geen kanten.Draadgardes zijn de dood voor uw anti-aanbakpannen. In die pannen worden dan ook vaak de nylon gardes gebruikt, met het bekende bezwaar: geen zwiep. Maar met een garde zonder zwiep valt echt niet te werken. Geen wonder dat de kok dan toch maar een draadgarde pakt, anti-aanbakpan of niet.Sinds kort is dat probleem opgelost.

Er zijn nu gardes waarvan de kern bestaat uit draad. Die is weer omkleed met nylon. Zo slaat u twee vliegen in één klap: wel zwiep en toch geen beschadigde anti-aanbakpan.Ook die gardes zijn er in verschillende maten. Kies de juiste gardemaat bij de pan of de kom waarin hij wordt gebruikt door de garde over de pan te leggen met het uiteinde tegen de rand.

Steekt het handvat aan de andere kant een handbreedte over de rand, dan hebt u de juiste gardemaat. Met een te kleine garde slaat u bij het kloppen subiet uw knokkels kapot op de rand van de pan. Een te grote garde is topzwaar en valt uit de pan als u hem neerlegt. Met de juiste gardemaat ligt de garde goed in balans in de hand en werkt u comfortabel zonder gevaar voor uw handen. Elke maat kom of pan heeft dus zijn eigen garde.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels