artikel

Mango

Horeca

Buddha was dol op de mango. Hij mediteerde vaak in een mangoboomgaard. In India is de mango een heilige vrucht. Volgens een hindoe-legende groeide een mangoboom uit de as van de zonneprinses, nadat deze door een kwade tovenares was verbrand. De keizer werd verliefd op de mangobloem en vervolgens op de mangovrucht. Toen de rijpe vrucht op de grond viel, herrees de zonneprinses. De mango is nu een symbool voor de liefde in India. Een mand met mango’s is een gebaar van vriendschap.

Mango

Mango is op verschillende manieren in recepten te verwerken. Het bevat, net als papaya, een enzym dat vlees mals maakt, en wordt dus veel gebruikt in marinades. Vers is de mango heerlijk als dessert, bijvoorbeeld met kokosmelk en plakrijst. Om een mangodrank te maken moet je de mango voorzichtig masseren. Dan een puntje eraf snijden en het sap eruit masseren (dit werkt overigens ook prima bij citrusvruchten). Op een hete dag is een mangolassi (mangopuree met yoghurt, water en ijsblokjes) heerlijk.

Met de onrijpe vrucht kun je een zure smaak geven aan allerlei gerechten. Indiërs drogen het mangovlees ook tot amchoor. Amchoor wordt in vele recepten gebruikt. Halfrijpe vruchten zijn geschikt voor curry’s en chutneys. Zij behouden hun vorm beter en geven een lichtzure smaak aan het gerecht.

Recept voor een Verse mango chutney.
Ingrediënten:
1 net niet rijpe mango
1 verse jalapeno, in dunne ringen gesneden
1 theelepel fijn gesneden vers korianderblad
1 theelepel zout
1/8 theelepel gemalen cayennepeper

Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit af. Snijd het vruchtvlees in heel dunne plakjes. Voeg de overige ingrediënten toe en schud het geheel licht door elkaar. Laat 1 à 2 uur in de koelkast marineren. Serveer met rijst en een curry.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels