artikel

Nationale Mosselweek

Horeca

Van 2 tot en met 8 september is het Nationale Mosselweek. De Nationale Mosselweek is door het Nederlands Visbureau in het leven geroepen om Nederlanders aan te sporen vaker mosselen te eten. Op verschillende manieren wordt de consument over de streep gehaald.

Tijdens de Nationale Mosselweek wordt er campagne gevoerd op de radio, vinden er kookdemonstraties en proeverijen op de winkelvloer plaats en op de website van het Visbureau staat de mossel centraal. In viswinkels en supermarkten ligt in deze week een receptenboekje met mosselrecepten.

Na een moeizame start van het seizoen in juli lijkt het erop dat er in september voldoende mosselen van goede kwaliteit zullen zijn. De nieuwe oogstmosselen uit de Waddenzee zijn dan rijp voor consumptie en kwekers verwachten aanzienlijke hoeveelheden mosselen in Yerseke aan te voeren.

Zandvrije mosselen
Zeeuwse mosselen zijn absoluut zandvrij. Alle mosselen worden, na te zijn geveild, voor ongeveer tien dagen teruggelegd in de Oosterschelde om te verwateren. Verwateren betekent ‘zandvrij spoelen’. De natuurlijke omstandigheden in de Oosterschelde zijn zo gunstig, dat de mossel al het zand kwijtraakt. Bovendien worden de mosselen aan wal nog eens naverwaterd.

Grootteklassen
Mosselen zijn te koop in vijf verschillende maten. Naast de grootte van de schelp is het percentage vleesgewicht bepalend voor de indeling. De verschillende grootteklassen worden met de volgende benamingen aangeduid (van groot naar klein): Goudmerk-Jumbo-Imperial-Super-Extra.

Goede mosselen
Loop voor het koken de mosselen even na. Verwijder kapotte mosselen. Gooi mosselen die openstaan niet direct weg. Door de speciale lekvrije verpakkingen staan mosselen vrijwel altijd een stukje open. Houd deze mosselen even onder de koude kraan of geef een tik op het aanrecht. Meestal sluit de mossel zich en kan hij gewoon gekookt worden.

Dichte mosselen
Tijdens het koken gaan mosselen openstaan. Dat zijn de mosselen die u kunt eten. Zijn er ook exemplaren die na het koken dicht blijven, open deze dan apart met een mesje. De mossel blijft dicht doordat hij een krachtige sluitspier heeft en daarom moet hij een handje geholpen worden.

De redactie van zibb.nl/horeca heeft voor u een zevental heerlijke mosselrecepten geselecteerd. In de Nationale Mosselweek vindt u op de startpagina iedere dag een nieuw recept met mosselen.

Snelle mosselsoep

Gebruik het mosselkookvocht met de groenten voor een lekkere soep. Fruit een uitje in een soeppan in 25 gr. Boter. Roer er 30 gr. Bloem door en voeg al roerende, met flinke scheuten tegelijk, het mosselvocht met groenten toe. Blijf roeren tot een lichtgebonden soep ontstaat, verdun eventueel met water of visbouillon. Roer er 125 ml. slagroom, mosterd, zout en peper naar smaak doorheen. Verwarm de overgebleven mosselen even mee in de soep.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels