artikel

Nieuw tapsysteem voor kleinverbruikers

Horeca

Speciaal voor de horecaondernemer die kleinverbruiker is van het getapte gerstenat heeft Heineken een nieuw tapsysteem ontwikkeld. Dit systeem, David genaamd, moet een einde maken aan overstuur gaand pils. Daarnaast is het systeem volgens de brouwer bijzonder gebruiksvriendelijk. Tapsysteem David wordt in september officieel geïntroduceerd.

‘We hoorden vanuit de markt dat er behoefte bestond aan een systeem dat geschikt is voor die momenten waarop nu nog geen perfect tapbier mogelijk is. Dus zijn we een paar jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van David’, duikt Heineken-woordvoerder Stephanie Koenders de geschiedenis in. Koenders zegt nog geen idee te hebben hoeveel tapsystemen er straks afgezet zullen gaan worden, maar denkt dat David gretig aftrek zal vinden. ‘We zijn nu de enigen ter wereld met zo’n systeem.’

Volgens de brouwerij komt vers tapbier nu binnen handbereik van ieder type horecabedrijf waar dagelijks gemiddeld tussen de 5 en 75 glazen bier worden omgezet. Eerste zorg was de houdbaarheid van het bier (Heineken, Amstel of Brand); dat blijft nu 21 dagen vers. Daar stond voorheen zo’n vijf dagen voor. Een vol fust is goed voor zo’n 100 glazen bier. Overigens dient het nieuwe, smalle en langwerpige 20 literfustje wel eerst 12 uur gekoeld te worden.

In het systeem heeft Heineken nog enkele andere innovaties doorgevoerd. Zo worden de temperatuur en de koolzuurdruk automatisch geregeld. Een snelkoppeling zorgt ervoor dat een vaatje binnen een minuut gewisseld kan worden. Meest opvallend is echter de bierleiding, die telkens nieuw en dus schoon is en aan het fust vastzit. De leiding moet door de tapzuil naar boven worden geschoven en worden vast geklikt in de tapkraan. Door deze noviteit is het spoelen van leidingen dus niet meer nodig. Qua model kan de ondernemer kiezen voor een uitvoering met of zonder wieltjes. Overigens is het volgens Koenders niet de verwachting dat David op termijn de thuistap (voor consumenten) gaat vervangen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels