artikel

Restaurant Mertens in Hamburg dicht

Horeca

Emmanuel Mertens heeft de deuren van zijn sterrenrestaurant ‘Mertens’ in Hamburg moeten sluiten. Wegblijvende gasten en terugkerende hartklachten dwongen de sterrenkok tot het beëindigen van zijn zaak aan de Kampstrasse. Volgens de lokale pers is de Kochende Holländer ’fluchtartig’ uit de Noord-Duitse havenstad vertrokken.

Personeel van ‘Mertens’ stond na de vakantie voor een dichte deur. Mertens zelf was deze week telefonisch niet bereikbaar. Zijn vriendin en zaakwaarneemster Anki Ramaekers bevestigt dat restaurant Mertens definitief dicht is. ‘Er zijn geen liquide middelen om de zaak voort te zetten.’ Ze wil niet zeggen waar Mertens nu is. ‘Hij is ziek en moet rusten.’

Het is de tweede keer dat Mertens een restaurant verliest. In Weert boekte hij medio jaren ’90 aanvankelijk grote successen met L’Auberge. In 1997 werd L’Auberge door het blad Lekker zelfs uitgeroepen tot beste restaurant van Nederland. Vanwege financiële tegenvallers werd Mertens in augustus 1999 echter door zijn toenmalige geldschieter uit de zaak gezet.

Afbraakwijk
In mei 2001 opende Mertens de deuren van zijn Hamburgse restaurant. Een nieuwe geldschieter van Duitse komaf haalde hem naar de stad aan de Elbe. Mertens startte zijn restaurant niet in een deftige buurt, maar in het Schanzelviertel, een afbraakwijk. Aanvankelijk oogstte hij veel bewondering. ‘Ein Mann mit Mut’, aldus de lokale pers. Amper drie maanden na opening ontving hij een Michelin-ster, een ongekende prestatie.

Maar Mertens heeft het economische tij tegen. De rijke Duitse zakenlui houden de hand op de knip. Volgens zaakwaarneemster Ramaekers is de invoering van de euro de genadeklap. ‘Je kreeg hier het Euro-Teuro verhaal. Zelfs een minister riep op om de topgastronomie te mijden.’Mertens zag zijn omzet sinds begin dit jaar halveren. Pogingen om nieuwe geldschieters te vinden, mislukten.

Meer faillissementen bekijken? Ga naar het weekoverzicht!

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels