artikel

Variaties op Oudhollandse appeltaart

Horeca

Finse Appeltaart Ingrediënten 100 gr. zelfrijzend bakmeel 50 gr. volkorenmeel 50 gr. havermoutvlokken 200 gr. boter 125 gr. lichtbruine basterdsuiker 1 ei 5 appels (bijv. Cox Oranje) 15 ml. citroensap 45 gr. suiker 15 gr. kaneel Verwarm de oven voor op 175 graden. Roer het zelfrijzend bakmeel met de volkorenmeel en de havermoutvlokken door elkaar.Klop […]

Finse Appeltaart

Ingrediënten
100 gr. zelfrijzend bakmeel
50 gr. volkorenmeel
50 gr. havermoutvlokken
200 gr. boter
125 gr. lichtbruine basterdsuiker
1 ei
5 appels (bijv. Cox Oranje)
15 ml. citroensap
45 gr. suiker
15 gr. kaneel

Verwarm de oven voor op 175 graden. Roer het zelfrijzend bakmeel met de volkorenmeel en de havermoutvlokken door elkaar.Klop de boter met de. lichtbruine basterdsuiker licht en romig.Klop er een ei door. Spatel hier het bloemmengsel door. Vet een lage taartvorm (doorsnee 22 cm) met boter in. Druk het deeg hierin uit.Was de appels, verwijder de klokhuizen en snij het vruchtvlees in schijfjes. Schep het citroensap, de suiker en de kaneel door elkaar.Leg de appelschijven dakpansgewijs op de deegbodem.Strooi de geschaafde amandelen erover.Bak de appeltaart in het midden van de oven in circa 30 minuten gaar.

Amerikaanse appeltaart met pecannoten

Ingrediënten
250 gr. tarwemeel
50 gr. speltmeel
zout
200 gr. boter
7,5 gr. vanillepoeder
3 eieren
30 ml. honing
20 ml. ijswater
50 gr. ongezwavelde rozijnen
30 gr. oranjesnippers
300 gr. zure appels
citroensap
100 ml. honing
200 gr. pecannoten
2 dl. slagroom
amandelsnippers
rum of cognac

Vermeng het tarwe- met het speltmeel met een snufje zout en leg het als een bergje op het werkvlak. Snijd 150 gr. harde boter in kleine stukjes en doe deze bij het meel. Maak in het midden een kuiltje en doe hierin de. vanillepoeder, een eierdooier, een ei en de honing. Kneed alles en voeg druppelsgewijs ijswater toe. Vorm een bal van het deeg en wikkel deze in folie. Laat het minstens 3 – 4 uur in de koelkast rusten. Rol het deeg hierop uit tot een dunne lap. Leg de bodem van een springvorm van 26 cm diameter op het deeg en snijd het deeg en folie om deze vorm heen uit; dit wordt het taartdeksel. Steek in het midden een gaatje uit. Houd een klein stukje deeg achter voor de garnering en druk de rest van het deeg uit in de vorm, tot een deegbak met een 3 – 4 cm hoge rand. Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de rozijnen en dep ze goed droog. Snijd de oranjesnippers heel fijn. Was de zure appels en rasp ze met de grove rasp. Sprenkel citroensap over het raspsel zodat dit niet verkleurt en meng rozijnen en oranjesnippers erdoor. Smelt 50 gr. boter met 100 ml. honing. Hak de pecannoten grof en roer ze door de honing. Voeg de slagroom toe en laat het mengsel even zachtjes koken. Neem de pan van het fornuis, voeg rozijnen, amandelsnippers en appel toe en breng de vulling op smaak met rum of cognac. Vul de deegbak met de appel-notenvulling. Leg met behulp van het aluminiumfolie het deksel erop en druk de randen goed tegen elkaar.Rol het restje deeg uit, steek hieruit een garnering en leg deze op de taart. Klop de eierdooier los en bestrijk het deegdeksel ermee. Bak de taart circa 1 uur op de middelste richel van de warme oven.

Italiaanse appeltaart met citroen

Ingrediënten
3 appels
220 gr. bloem
 200 gr. suiker
 2 eierdooiers
 70 gr. margarine
 zout
 8 gr. gist
 het sap van 1 citroen
 50 ml. melk 

Schil drie appels en snijd ze in partjes. Vermeng de partjes met het sap van een halve citroen. Meng alle andere ingrediënten door elkaar tot een gladde deegbal. Bedek de bodem van een taartvorm met het deeg en voeg de appelpartjes toe. Strooi er wat suiker over en bak de taart in 50 minuten op ovenstand 160 °C goudbruin.

Veganistische appeltaart

Ingrediënten
300 gr. bloem
 180 gr. plantaardige (bak) margarine
 150 gr. basterdsuiker
 30 ml. jus d’orange 
paneermeel
900 gr. appels
60 gr. suiker
kaneel

Doe de bloem, de margarine, de basterdsuiker, de jus d’orange en wat zout in een kom. Snijd de margarine in kleine stukjes en kneed alles met een koele hand door elkaar tot een soepele deegbal. Beboter de springvorm. Druk 2/3 van de deegbal gelijkmatig op de bodem en langs de rand van de springvorm. Strooi het paneermeel over het deeg. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Leg de helft over het deeg. Vermeng de suiker met wat kaneel en strooi de helft hiervan over de appels. Leg nu de rest van de appels erover en bestrooi deze met de rest van het suiker-kaneel-mengsel. Maak van het overgebleven deeg dunne rolletjes en maak er een rooster van. Zet de springvorm in het midden van de oven op een rooster en zet de oven halverwege. Na ongeveer 50 minuten is de taart klaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels