artikel

Zomermaand, boetemaand in Amsterdam

Horeca

Horecaondernemers in het centrum van Amsterdam lopen deze maand verhoogd risico op een boete. De gemeente controleert in augustus namelijk streng op het naleven van de terrasregels. Het befaamde café Hoppe bijvoorbeeld moet voor het eerst in z’n ruim 300-jarige bestaan een toezichthouder aanstellen, die gasten dient te beletten met een glas bier op straat te komen.

De ondernemers reageren deze week met een acute postercampagne. Het afgelopen weekeinde ontvingen zij van de lokale afdeling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) de poster ‘afspraken op het terras’. De in allerijl vervaardigde poster is een opsomming van negen regels waar gasten zich aan te houden hebben. Zo roept het KHN-affiche op om niet met de zon ‘mee te hoppen’, geen lawaai te maken en niet met drank of eten van het terras te gaan.

Vorige week kondigde het stadsdeel Centrum aan in augustus extra streng te controleren. De controleurs zullen onder meer bekijken of het terras niet groter is dan in de vergunning staat aangegeven. Café Hoppe aan het Spui moet zelfs een toezichthouder aanstellen die gasten dient te beletten met een glas bier op straat te komen. Gebeurt dat desondanks toch, dan krijgt de uitbater een boete van 250 euro. Hoewel Hoppe slechts over een miniem staterras beschikt, staat het café uit 1670 bekend om zijn gezellige buitensfeer. Overigens vecht het café het besluit aan voor de rechter.

Straatmuzikanten
Wim Evertse, regiomanager KHN afdeling Amsterdam, vindt dat de gemeente op zijn beurt iets moet doen aan de honderden straatmuzikanten die Amsterdam in de zomer overspoelen. Hij constateert dat er steeds meer ’rapaille’ tussen zit. ‘Ze zijn vies en smerig en er niet op uit om muziek te maken, maar om zo snel mogelijk te collecteren.’ Met name toeristen voelen zich volgens Evertse verplicht iets te geven. ‘Dan wordt een biertje heel duur.’

Mirjam van der Zee, bedrijfsleider van L’Opéra aan het Rembrandtplein, vindt de actie van het stadsbestuur flauw. Ze denkt dat het deelbestuur zich wil bewijzen tegenover de burgers. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart is Amsterdam opgedeeld in twaalf stadsdelen met een eigen bestuur. Het stadsdeel Centrum is er daar één van. De horeca is volgens Van der Zee de dupe van die dadendrang. Maar als je als burger op de Nieuwstraat gaat wonen, kies je er toch zelf voor?’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels