artikel

Nieuw bier, oud recept

Horeca

Al sinds 1970 brouwt De Keizer in Maastricht geen bier meer. Met de presentatie van Double Saison, naar een uit de archieven opgedoken recept van deze brouwerij, is de heropening een stap dichterbij gekomen. Als het aan de initiatiefnemers van de nieuw opgerichte Bierbrouwerij De Keyzer BV ligt, is Maastricht volgend jaar een actieve brouwerij rijker.

Nieuw bier, oud recept

Midden in het Maastrichter stadsdeel Wijck ligt al 32 jaar een vergeten stuk brouwgeschiedenis. In 1970 draait eigenaar Paul Bosch de poort die toegang biedt tot het binnenterrein en de gebouwen van Stoombierbrouwerij De Keizer in het slot. Slechts een kleine muurtegel met daarop de naam van de brouwerij bewijst vandaag de dag nog dat er ooit, liefst 225 jaar achtereen, bier werd gebrouwen. Bottelmachines. Koelapparatuur. Mouterij. De kookketel. Het is blijven staan waar het stond.

Diverse initiatieven borrelden op om het industriële monument nieuw leven in te blazen. Opmerkelijk is het plan van de gezamenlijke Limburgse bierbrouwerijen om er een brouwerijmuseum te vestigen. Het haalt het niet. En op een enkele rondleiding na bleven de deuren voor het grote publiek gesloten. Tot nu toe. Al staan ze nog steeds maar op een kier.

Met de oprichting van Bierbrouwerij De Keyzer BV (nu met een y), willen zes initiatiefnemers de bieren die destijds achter de muren van het pand aan de Valkestraat werden gebrouwen opnieuw op de markt brengen. Diverse recepturen zijn al opgedoken uit de archieven van de brouwerij. De opbrengsten moeten het behoud van de oude gebouwen veiligstellen. Als alles naar wens verloopt, zal vanaf volgend jaar daadwerkelijk weer bier uit de ketel stromen.

Langer actief
Eind augustus werd het eerste bier van weleer gepresenteerd, Double Saison. Een van origine Waals biertype, gebrouwen naar een recept uit 1881 bij De Heeren van Beeck in Beek. Het koperrode bier heeft een alcoholgehalte van 6,5 procent, een frisfruitige hoofdsmaak, volmoutige afdronk, is niet te zoet en een tikje bitter.

Met de presentatie van het bier komen eigenlijk diverse initiatieven samen, legt Edwin Hanssen uit. Hij is verantwoordelijk voor het commerciële deel van De Keyzer. Zelf is Hanssen al enige tijd actief met Bierbrouwerij Den Engel, die het eveneens naar oud recept gebrouwen Mestreechs Blónt op de markt brengt. Ook dit bier wordt gebrouwen in Beek. ‘Inmiddels betrek ik mijn bier al via de BV De Keyzer. De afgelopen tijd kreeg ik veel goede reacties op het blonde bier, maar Maastrichtenaren zijn van mening dat je een Maastrichts bier in de stad zelf moet brouwen. Of dat op termijn hier gaat gebeuren? Dat zou het mooist zijn. Het is denkbaar dat de brouwinstallatie uit Beek hier naar toe komt, of naar een andere mooie locatie in Maastricht.’

Niet toevallig zit ook de eigenaar van deze installatie, Jules Stijnen, in de club van initiatiefnemers en aandeelhouders. Die bestaat verder uit hoteleigenaar René Persoon, Noël Weltens (algemene leiding), brouwer Martin Heyse en Paul Berings. Het getapte Double Saison dat deze middag op de zonovergoten binnenplaats van de oude brouwerij de glazen vult, valt ook in de smaak van de pasbenoemde Maastrichtse burgemeester Leers. ‘Verrukkelijk’, zegt hij na een slok, de reclamekreet van bierbrouwer Brand gebruikend. Hij realiseert zich waarschijnlijk niet dat ook de oud-directeur van deze brouwerij, Thijs Brand zich onder de genodigden bevindt.

Meer over brouwerijen lezen? Ga naar ‘Alles over… Bier’!

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels