artikel

Sector F&IJ wil lagere examenkosten IJscentrum

Horeca

KHN sector Fastfood- en IJsbedrijven wil dat de examenkosten van cursussen die het IJscentrum in Wageningen aanbiedt, drastisch worden verlaagd. Hierdoor krijgt de instroom van cursisten volgens de brancheorganisatie een nieuwe stimulans.

‘Een groot deel van de ambachtelijke ijsbereiders heeft inmiddels met succes een opleiding gevolgd’, weet voorzitter Johan van der Weerd. ‘Het is nu zaak nieuwe instroom van cursisten te genereren, bijvoorbeeld vanuit de softijshoek en ketens zoals Australian Home Made. Een belemmering zijn echter de hoge examenkosten, die de cursusprijzen ver overschrijden.’

Aan de diploma’s hangt het label van opleidingsorganisatie SVH, die de examens ook afneemt en in rekening brengt. Van der Weerd: ‘Het IJscentrum zou echter zelf als examinator kunnen optreden. Het instituut heeft de kennis ervoor in huis en kan het goedkoper.’ Overigens wil de branchevoorman dan wel het SVH-label aan de certificaten handhaven. ‘We moeten qua vakdiploma’s versnippering voorkomen.’

SVH-directeur Ben Rijgersberg ziet uitbesteding van examens niet zitten. ‘Ons beleid is dat pas dan een SVH-diploma wordt uitgereikt, als we zelf hebben vastgesteld dat het niveau bereikt is.’ Hij beaamt echter dat de hoge examenkosten een drempel kunnen vormen voor het volgen van een opleiding. ‘Maar aan ieder examen kleven voor ons basiskosten. Hoe kleiner de groep, hoe duurder het per deelnemer is.’

Toch ziet de directeur mogelijkheden om de examenkosten voor cursisten te verlagen. ‘We zijn in overleg met KHN voor compensatie vanuit het Fonds Bevordering Intreding. We verwachten binnenkort een reactie. Het verbaast mij dat de sector Fastfood- en IJsbedrijven daar kennelijk nog niet van op de hoogte is.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels