artikel

Wintergroenten

Horeca

VeldslaVeldsla komt in het wild in grote delen van Europa voor. Het is een wintergroente en wordt meestal rauw gegeten. Het heeft een zachte en malse smaak. De sla hoort een donkergroene kleur te hebben en er mogen geen donker verkleurde blaadjes tussen zitten. Bewaar deze sla niet te lang in de groentelade van de […]

Veldsla
Veldsla komt in het wild in grote delen van Europa voor. Het is een wintergroente en wordt meestal rauw gegeten. Het heeft een zachte en malse smaak. De sla hoort een donkergroene kleur te hebben en er mogen geen donker verkleurde blaadjes tussen zitten. Bewaar deze sla niet te lang in de groentelade van de koelkast.

Koolraap
Koolraap is dikke knol met een ruwe schil. Gestoofd komt de zachte smaak goed tot zijn recht. Koolraap kan worden gekookt, gefrituurd en gepureerd. Geslaagde variaties zijn: gegratineerde koolraap met kaas, koolraap met varkensvlees (zoals saucijzen, ham en rookworst) en koolraap met lamsvlees. Bewaar koolraap op een koele droge plaats, daar kan het enkele weken kan worden bewaard.

Bieten
Er zijn twee soorten bieten. Zomerbietjes en winterbieten. Winterbieten zijn rond of ovaal en een stuk groter dan zomerbietjes. Deze zijn van oktober t/m april in de winkel te vinden. Winterbieten worden gekookt verkocht. Dat is wel zo gemakkelijk, want ze hebben een lange kooktijd: 1-3 uur. Gekookte winterbieten moeten bij aankoop helderrood van kleur zijn. Ze kunnen zonder plastic twee dagen in de koelkast worden bewaard. De zoete smaak van bietjes is op veel manieren combineren. U kunt ze bakken, stoven of als salade eten.

Rode, witte en groene kool
Zowel witte, rode, als groene kool zijn het hele jaar door in ruime mate verkrijgbaar. Maar het hoofdseizoen van deze kolen is de winterperiode. Koolsoorten bevatten veel vezels, vitamine A en C. Deze laatste zijn vooral terug te vinden in groene kool. Witte kool moet bij aankoop gaaf en stevig zijn. Bewaard op een koele plaats is witte kool een tijdje houdbaar. Rode kool moet bij aankoop een glanzende diepe rood-paarse kleur hebben. De krop moet stevig zijn en de bladeren knapperig. Kan ook een tijdje bewaard worden op een koele plaats. Aangesneden kolen bewaren in plasticfolie in de koelkast.Groene kool moet bij aankoop fris-groene bladeren hebben. Verlepte buitenbladeren wijzen op een minder fris product. Bewaren op een koele plaats of beter nog in de koelkast. Variaties: snipper de malse kern van de kool zeer fijn, marineer dit in een vinaigrette en serveer als winterse rauwkost. Maak een rauwe witte koolsla aan met een snuifje bloemsuiker, weinig mayonaise en strooi er wat zoete fijngehakte nootjes onder.

Winterwortel
Deze groente wordt voornamelijk in Noord-Holland verbouwd. Winterwortels zijn bijna het hele jaar door te koop, alleen niet in de zomermaanden. De grote aanvoer is van oktober t/m januari. Koop altijd stevige exemplaren die er knapperig en fris uitzien. U kunt winterwortel enkele weken bewaren op een koele en donkere plaats, bijvoorbeeld in de groentelade van de koelkast.

Bleekselderij
In september en oktober is er veel aanvoer van Hollandse bleekselderij. Let er bij aankoop op dat de struik fris ruikt, stevig aanvoelt en geen bruine plekken heeft. De bladeren moeten heldergroen zijn. De ribbelige buitenste stengels van de bleekselderijstruik zijn vaak wat draderig. Deze draden zijn met een scherp mesje of dunschiller makkelijk te verwijderen. Bleekselderij kan zowel rauw als gekookt, gestoofd of roergebakken worden gegeten. Rauw verwerkt smaakt het lekker in een salade. De kooktijd is 15-20 minuten. Omdat het een specifieke frisse selderijsmaak heeft, combineert bleekselderij goed met pittige kaassoorten. U kunt de stengels ook vullen, bijvoorbeeld met geraspte rookkaas.

Spruitjes
Spruiten zijn de kleine kooltjes die groeien in de bladoksels van de plant. Het is een typische wintergroente. Spruiten moeten bij aankoop stevig zijn en een frisgroene kleur hebben. Spruiten die geel verkleurd zijn of bruine vlekken hebben zijn niet vers. Variaties: kook de spruiten gaar, stoof ze en breng ze op smaak met muskaatnoot. Snipper enkele rauwe spruitjes in een winterse rauwkost. Gebruik blaadjes spruiten als garnituur in soep. Kook spruiten, maak een holte, vul op met kruidenkaas, serveer als aperitiefhapje. Pureer gekookte spruiten met weinig aardappel en serveer bij witloof. Spruiten zijn bijzonder lekker klaargemaakt samen met kastanjes. Maak bijvoorbeeld brochettes van spruiten en kastanjes en serveer als groente.

Chinese kool
Is eigenlijk geen kool maar een bladgroente en komt oorspronkelijk uit China. Het is een gezonde, caloriearme groente (16 Kcal per 100 gram), die onder andere vitamine C, veel calcium en eiwit bevat. De bladeren zijn langwerpig en krullerig en hoe meer naar binnen toe, hoe malser ze zijn. Chinese kool is geurig en knapperig en heeft een iets zoetige smaak. Verse Chinese kool kan 1 week in een open plastic zak in de groentelade van de koelkast worden bewaard. Chinese kool kent veel bereidingsmogelijkheden, als salade, gekookt, gestoofd of als roerbakgroente. Het hele blad kunt u gebruiken om er gevulde rolletjes mee te maken.

Knolselderij
Behoort tot dezelfde familie als de bleekselderij. De bladeren van de knolselderij hebben een iets bittere smaak en zijn daarom niet zo geschikt voor consumptie, zeker niet rauw. Knolselderij wordt eerst gewassen en geschild en dan in plakken, repen of blokjes gesneden. Het vruchtvlees van knolselderij verkleurt snel. Om dit tegen te gaan kunt u de geschilde of in stukken gesneden knol inwrijven met citroensap. Verwerk de knolselderij bij voorkeur zo kort mogelijk voor het gebruik. Knolselderij kan voor allerlei gerechten worden gebruikt. De groente kan gekookt, gebakken of gestoofd worden en worden verwerkt in maaltijdsoepen of bijvoorbeeld aardappelpuree. Ook rauw (of kort geblancheerd) smaakt knolselderij goed. Knolselderij is onmisbaar in de echte Hollandse erwtensoep.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels