artikel

A

Horeca

Aansprakelijkheid Het in rechte aangesproken kunnen worden ten aanzien van een handeling, product of dienst. Zie ook verantwoordelijkheid. Aanwezigheidspercentage Dit getal drukt uit hoeveel mensen uit het totale personeelsbestand op een gegeven dag daadwerkelijk gebruik maken van het personeelsrestaurant.Zie ook Bezettingsgraad en Gebruiker. Administrator In goed Nederlands: beheerder. Dus níet administrateur. Advisery board Raad van […]

Aansprakelijkheid
Het in rechte aangesproken kunnen worden ten aanzien van een handeling, product of dienst. Zie ook verantwoordelijkheid.

Aanwezigheidspercentage
Dit getal drukt uit hoeveel mensen uit het totale personeelsbestand op een gegeven dag daadwerkelijk gebruik maken van het personeelsrestaurant.Zie ook Bezettingsgraad en Gebruiker.

Administrator
In goed Nederlands: beheerder. Dus níet administrateur.

Advisery board
Raad van commissarissen.

Afcateren
Geen vorm van catering, maar een term uit de party- en evenementencatering. Staat voor ‘opruimen en wegwezen’. Ook wel ‘wrap-up’ genoemd, wat komt uit de filmindustrie (‘It’s a wrap-up’ – we kappen ermee voor vandaag).

Alcoholvrij
Echt, letterlijk alcoholvrij bestaat niet, althans niet bij alcoholische dranken.

Alternatief cateren
Synoniem voor proletarisch cateren.Doet zich vooral voor in periode voorafgaand aan zomervakantie, wanneer de inventaris van boot en caravan wordt aangevuld.

Alternatieve voeding
Bijvoorbeeld biologisch en biologisch-dynamisch. En zo zijn er nog diverse andere typen van ‘ongebruikelijke’ maar wel steeds populairder wordende voedingsproducten en wijzen van eten. Zie ook het CM-DOSSIER.

Assemblagekeuken
Auto’s worden niet gemaakt, maar ‘geassembleerd’, dat wil zeggen in elkaar gezet, uit verschillende onderdelen die elders zijn geproduceerd. In de moderne keuken kan dat ook, op basis van convenienceproducten of producten die zijn aangeleverd door een (eigen) productiekeuken. Een keuken die volledig of grotendeels op assemblage gebaseerd is, wordt een assemblagekeuken genoemd. Zie ook Satellietkeuken.

Audit
Onderzoek naar prestaties of bedrijfsvoering, over het algemeen neergelegd in cijfermatige verslaggeving.

Auditorium
Gehoorzaal.

Automaat
Correcte naam: verkoopautomaat. Verzamelnaam voor allerlei typen verkoopautomaten. Er staan wereldwijd miljoenen zo niet miljarden automaten van allerlei typen op allerlei plaatsen. Veel daarvan verstrekken een of ander genotmiddel, voedsel of drank. In de catering zijn de warme-drankenautomaten het belangrijkst. Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen ZB-automaten en bediende ofwel manuele automaten. Bij het eerste type neemt de consument/gast zelf zijn consumptie uit de automaat. Bij de manuele automaat drukt een cateringmedewerker op de knop. In dat geval is de automaat een apparaat dat automatisch produceert, in plaats van verkoopt. Voorbeeld: een espressomachine, voor zover de gast/consument daar niet zelf mee in aanraking komt. Zie ook Operating

Terug naar het ABC…

Ga naar de letter B!
Reageer op dit artikel