artikel

D

Horeca

Dagdelen In bepaalde situaties kan het zinvol zijn het assortiment af te stemmen op het moment van de dag. Daarbij kan de dag in ‘dagdelen’ (bijvoorbeeld ontbijt, lunch, diner) worden opgedeeld. Zie ook Yield pricing. Dagvers Elke dag vers aangeleverd. Maar zelfs bij dagvers is het vaak de vraag hoe vers het product nu eigenlijk […]

Dagdelen
In bepaalde situaties kan het zinvol zijn het assortiment af te stemmen op het moment van de dag. Daarbij kan de dag in ‘dagdelen’ (bijvoorbeeld ontbijt, lunch, diner) worden opgedeeld. Zie ook Yield pricing.

Dagvers
Elke dag vers aangeleverd. Maar zelfs bij dagvers is het vaak de vraag hoe vers het product nu eigenlijk echt is. Zie ook Vers. Zie ook Knijpvertragingsfactor.

Detachering
Voorbeeld: wanneer een cateringbedrijf werkt met personeel dat bij de opdrachtgever op de loonlijst staat. Een en ander is geregeld in een zogenoemde ‘detacheringsovereenkomst’.

Diepvries
Verpakte, meestal industriële etenswaren en voedingsproducten die in de diepvries bij een temperatuur van beneden de 18 graden Celsius bewaard dienen te worden en voor langere tijd houdbaar zijn. Zie ook Koelvers en Vers.

Domestic consumption
Is niet ‘thuisgebruik’, maar ‘binnenlandse consumptie’. Ook wel ‘home market’ genoemd.

Doorgeefkeuken
De naam zegt het al: een keuken waar geen bereiding plaatsvindt, maar die om logistiek-operationele redenen (zo goed als) uitsluitend gebruikt wordt voor het doorgeven. De doorgeefkeuken kan zowel een interne als een externe keuken zijn. Zie ook Satellietkeuken.

Doorgeefluik
Fenomeen uit de vroege personeelscatering, voorganger van de hedendaagse uitgifte. Achter dat luik stond een niet zelden enigszins morsig persoon, al dan niet gehuld in idem stofjas.

Down market
Producten of diensten die de lagere inkomens- en sociale klassen als (primaire) doelgroep hebben.

Duurovereenkomst
Kenmerkend voor de contractcatering is de samenwerking tussen cateraar en opdrachtgever, die contractueel is vastgelegd. Cateraar en opdrachtgever sluiten met elkaar een duurovereenkomst af voor een bepaalde duur.

Terug naar het ABC…

Ga naar de letter E!
Reageer op dit artikel