artikel

E

Horeca

Efficiency Meestal vertaald als doelmatigheid, maar is toch niet helemaal hetzelfde. Doelmatigheid is primair doelgericht – ‘zo optimaal mogelijk’. Efficiency is primair gericht op het terugdringen van de kosten. Om het onderscheid tussen doelmatig en besparend aan te geven wordt ook wel het woord cost-efficiency gebruikt. Eigen beheer Een onmisbaar begrip in dit Catering ABC. […]

Efficiency
Meestal vertaald als doelmatigheid, maar is toch niet helemaal hetzelfde. Doelmatigheid is primair doelgericht – ‘zo optimaal mogelijk’. Efficiency is primair gericht op het terugdringen van de kosten. Om het onderscheid tussen doelmatig en besparend aan te geven wordt ook wel het woord cost-efficiency gebruikt.

Eigen beheer
Een onmisbaar begrip in dit Catering ABC. Er is namelijk een hardnekkig misverstand dat alle catering per definitie hetzelfde zou zijn als contractcatering. Bij eigen beheer is dat nadrukkelijk dus níet het geval. Maar er is bij eigen beheer wel degelijk wél sprake van catering.

Encyclopedie (culinaire)
Je hebt kookboeken, receptenboeken, koksboeken, culi-boeken en culinaire encyclopedieën. De meest bekende en nog altijd als bijbel beschouwde, niet-alfabethische culinair-voedseltechnologische encyclopedie is ‘Over eten en koken’ van Harold McGee. Uitgeverij Bert Bakker, ISBN 90-351-1087-0. Zie ook Vademecum en culi’s.

Entre-entreprise
Een collectief bedrijfsrestaurant waar meerdere bedrijven in participeren, onder beheer van een cateringorganisatie die, al dan niet risicodragend, zelf ook tot de participanten behoort. Frans.

Ethnische keuken
Keukens – en hun gerechten – uit andere culturen. Met de enorme, wereldwijde volksverhuizingen van de laatste decennia krijgt de westerse wereld veel impulsen van buitenaf. Werken eetgewoonten verbroederend? In oude culturen was (en is) gastvrijheid een groot goed.

Evenementencatering
De catering bij (grote) evenementen. In deze groeiende markt stappen ook steeds meer partycateraars. Zie ook Partycatering.

Executive catering
Catering voor directie en andere mensen uit hogere echelons, alsook voor hun gasten. Speelt zich meestal af in speciale directierestaurants of executive lunchruimten. Ook wel boardroom catering genoemd. Deze vorm van bedrijfscatering is in ons land relatief bescheiden van omvang en karakter.

Exposure
Letterlijk: blootstellen aan. In commercie zou je dit een moderne term kunnen noemen voor het ouderwetse aan de weg timmeren. In de dienstverlening is altijd sprake van exposure. In de commerciële praktijk wordt dit begrip altijd in een adem genoemd met frequentie. Exposure is een heel bewuste keuze om jezelf als bedrijf met een bepaalde frequente te laten zien, bijvoorbeeld in de media.

Terug naar het ABC…

Ga naar de letter F!
Reageer op dit artikel