artikel

G

Horeca

Gast Een woord dat zijn voor- en tegenstanders heeft. De voorstanders zeggen dat het woord gast aangeeft dat het gaat om een doelgroep of persoon die verwend moet worden. De tegenstanders vinden die benadering te emotioneel en te weinig zakelijk. Bovendien zeggen die tegenstanders dat je een gast eigenlijk niet zou mogen laten betalen. De […]

Gast
Een woord dat zijn voor- en tegenstanders heeft. De voorstanders zeggen dat het woord gast aangeeft dat het gaat om een doelgroep of persoon die verwend moet worden. De tegenstanders vinden die benadering te emotioneel en te weinig zakelijk. Bovendien zeggen die tegenstanders dat je een gast eigenlijk niet zou mogen laten betalen. De oppositie spreekt daarom liever van klant of van consument.

Gastenrestaurant
Is niet elk restaurant juist bedoeld voor gasten? Met deze dus wat dubbele term worden restaurants in de catering (inclusief die in instellingen van ouderenzorg) bedoeld, die als primaire doelgroep gasten van buiten de eigen muren hebben. Zie ook Executive catering.

Gastronomisch
Alles te maken hebbend met de (liefde voor de) kookkunsten. Komt van ‘gastro’, wat zoveel betekent als te maken hebbend met voedselvertering en het maag-darmkanaal.

Gastvrijheidsindustrie
Inhoudelijk grotendeels hetzelfde als foodservice (industry).

Gebruiker
Een woord uit de bedrijfscatering dat – terecht – weinig meer gebruikt wordt, omdat het gemakkelijk met de drugscene geassocieerd wordt. Wordt mee bedoeld: de lunchgast, degene die de lunch ‘gebruikt’. Zie ook Bezettingsgraad en Aanwezigheidspercentage.

Gekoppeld
Bij gekoppeld koken wordt de keukenbereiding direct gevolgd door de uitgifte en consumptie. De gekoppelde productie wordt ook wel vers koken genoemd, maar dat wil niet zeggen dat alles wat uit een gekoppelde keuken komt, altijd vers is. Convenience is meestal niet vers, bijvoorbeeld, maar wordt wel in de gekoppelde keuken gebruikt.

Gift
Een aardigheidje in de zakelijke sfeer. Het woord ‘cadeau’ is hier uit den boze, want dat riekt naar omkoperij.

GMP
Afkorting die stamt uit food processing. Staat voor: ‘Good Manufacturing Practises’. Wil zeggen dat gewerkt wordt conform van te voren opgestelde eisen, normen en processen. Gericht op een zo efficiënt, maar vooral ook zo hygiënisch mogelijke voedselproductie. Zie ook HACCP en Mosterd.

Grazing
Amerikaans. Grazen in de koelkast thuis. Iedereen scharrelt zijn eigen kostje en tussendoortjes bij elkaar. De moderne mens houdt er een grillig eetpatroon op na. Zie ook de trends, in dit CM-Dossier.

Groothandel
Alle handel die zich niet op de eindverbruiker richt. Horeca en catering hebben hun eigen, gespecialiseerde groothandelsbedrijven. Zie ook retail en wholesale.

Grootkeuken
Een germanisme dat komt van het woord Grossküche. Wordt vaak gebruikt voor het begrip voedingsdienst of institutionele catering. Zie ook Zorgkeuken.

Grootverbruik(sector)
Voedselproductie, -handling en -verstrekking in de professionele sfeer, d.w.z. buiten de huishoudelijke markt. Zie ook Catering.

Terug naar het ABC…

Ga naar de letter H!
Reageer op dit artikel