artikel

Mag ik wat meer korting?

Horeca

Hoe kom ik in aanmerking voor de hoogste korting? Door de juiste onderhandelingsstrategie toe te passen. Probeer bijvoorbeeld uit te zoeken hoe ver de andere partij kan gaan. Laat niet blijken dat u die combisteamer direct nodig heeft en vraag drie offertes aan.

De vele sterke verhalen die de ronde doen over kortingen, geven meestal maar een deel van de werkelijkheid weer. Is de prijs werkelijk uitonderhandeld, of heeft de pocher gewoon het goedkoopste type combisteamer – daar gaan we in deze bijdrage van uit – genomen?

Als u de juiste onderhandelingsstrategie toepast, kunt u in aanmerking komen voor grote kortingen. Zorg ervoor dat u weet welk type combisteamer u aan wilt schaffen Vraag offerte aan bij drie leveranciers van kwalitatief vergelijkbare apparaten en pik de gunstigste offerte eruit. Vraag vervolgens om een lagere prijs.

De verkoper zal dan duidelijk maken dat hij korting – 10 % bijvoorbeeld – wil geven. Maar hoever wil die verkoper werkelijk gaan? Dat is de vraag. Mocht u niet tevreden zijn over de prijs, kies dan voor een ander type steamer. De kans is groot dat u de gewenste korting dan wel kunt verkrijgen.

Onderhandelingen
In de vorige alinea beschreven we het onderhandelingsproces in grote lijnen. Hierna geven we enkele praktische details weer. Vraag eerst of de verkoper bevoegd is om bindende prijsafspraken te maken. Als dat niet zo is, kunt u zich beter wenden tot een collega van hem die dat wel is. Anders bestaat de kans dat de directie besluit dat de deal niet doorgaat, zodat u weer terug bij ‘af’ bent.

Zorg ervoor dat de verkoper niet alles weet van uw situatie. Stel dat hij weet dat u met spoed een oven nodig heeft, dan kunt u die hoge korting wel vergeten, want hij weet dat u ‘in nood’ zit. Laat dergelijke informatie dus niet doorschemeren. Zeg dat u de extra oven op termijn nodig heeft in verband met capaciteitsproblemen.

Kennis
Weet waar u over spreekt, zodat de verkoper u niet kan overbluffen met zijn kennis. Bedenk daarbij dat de verkoper er belang bij heeft het product zo kaal mogelijk te verkopen. Dan lijkt de prijs laag, terwijl u voor de extra’s de volle prijs betaalt.

Wat u in de onderhandelingen ook kunt meenemen zijn uw mogelijke toekomstige investeringen waar de verkoper later bij betrokken kan raken. Dit drukt de prijs, u stelt hem extra omzet in het vooruitzicht, waardoor hij extra zijn best zal doen om u ter wille te zijn.

Onderhandelen vereist stalen zenuwen. Als u bijna overeenstemming heeft, kunt u vragen aan de verkoper of dit echt de laagste prijs is. Vertrouwt u het niet, vraag dan bedenktijd aan en ga met een andere leverancier om de tafel zitten. Uiteindelijk moet u in aanmerking kunnen komen voor kortingen die op kunnen lopen tot 30 % van de bruto prijs.

Emotie

Laat u niet leiden door emotie. Als u overbluft wordt, staak de onderhandelingen dan voor 5 minuten

Reageer op dit artikel