artikel

Meesterijsbereiders

Horeca

Op 29 december 2002 werd in Grubbenvorst Theo Clevers tot SVH Meesterijsbereider geïnaugureerd. Theo is de negentiende meester, en de vijfde meester gevestigd in Limburg. De inauguratie werd verricht door de burgemeester van zijn woonplaats. Deze inauguratie was een feest voor de branche. Niet in het minst vanwege de sociale contacten, maar zeker ook door de fenomenale manier waarop Theo Clevers heeft uitgepakt tijdens het aansluitende ijsbuffet en feestavond.

Voor de ijswereld is het hele traject, van eerste contact tot het inaugureren van een nieuwe meesterijsbereider, niet zomaar een peulenschilletje. Sommigen beweren dat de ‘zwaarte’ van de meesterproef wat is afgenomen. Niets is minder waar. Meesterlijk werken is iets anders dan een lekker ijsje maken; het totale plaatje komt in beeld. Wel is het zo dat de proef is aangepast aan de specifieke bedrijfsformule van de kandidaat.

De maatschappij heeft daarom gevraagd en daar dienen we dus rekening mee te houden. Toch zullen we vanaf 2003 in ieder geval het creëren van een naar uw eigen formule toegesneden en aangepast ijsbuffet(je) onderdeel laten zijn van de proef. Dit ter informatie voor diegenen die zich in de toekomst aanmelden.Inauguraties zijn ook daarom zo prettig, omdat we ons dan realiseren dat alweer een collega het in de branche hoogst bereikbare heeft gerealiseerd.

Meester worden is dus niet alleen voor jezelf belangrijk. Het geeft een doel aan je werk. Ook Europa waardeert dat meer dan u zich nu kunt voorstellen. Het is ook nodig als we in de toekomst willen overgaan tot het creëren van stageplaatsen in en voor het buitenland. Als we dan geen stagiaires aangeboden krijgen via de ROC’s moeten we wel over de grens kijken.Stageplaatsen zijn nodig, je kunt gewoon niet na een cursus van zo’n 30 uur starter worden met alle risico’s in de privésfeer van dien. Daarvoor dien je echt in de keuken te kunnen kijken.

Waarom zijn er dan relatief gezien zo weinig aanmeldingen? Tijd mag in een nog altijd seizoengebonden branche geen reden zijn. Als de overheid je al niet meer dwingt tot het halen van een basisdiploma, waarom zou je dan nog voor het hoogste gaan?

Reageer op dit artikel