artikel

O

Horeca

Off-board Term uit de transportcatering. Verzorging die niet aan boord plaatsvindt, maar ‘aan de wal’. Te verstaan als productie en handling (cateringlogistiek) ten behoeve van on-board catering; verder als: catering in en om stationsgebouwen. Off-shore cateringCatering aan boord van booreilanden en andere typen platformen in zee.Omslag. Zie inslag. On-boardTerm uit de transportcatering. Verzorging aan boord […]

Off-board
Term uit de transportcatering. Verzorging die niet aan boord plaatsvindt, maar ‘aan de wal’. Te verstaan als productie en handling (cateringlogistiek) ten behoeve van on-board catering; verder als: catering in en om stationsgebouwen.

Off-shore catering
Catering aan boord van booreilanden en andere typen platformen in zee.Omslag. Zie inslag.

On-board
Term uit de transportcatering. Verzorging aan boord van trein, vliegtuig, boot enzovoort. Zie ook off-board.

Onderwijscatering
Synoniem voor schoolcatering.

Ontkoppeld koken
Een manier van koken waarbij het moment van productie en het moment van uitgifte uit elkaar zijn getrokken. Over de voor- en nadelen lopen de meningen sterk uiteen. Tegenover ontkoppeld staat gekoppeld.

Open boek
Contractvorm in de uitbestede bedrijfscatering. Wil zeggen dat alle directe kosten één op één aan de opdrachtgever worden doorberekend, met daarnaast een vaste managementfee. Typisch Nederlands. Uitvinder van het open boek (medio jaren ‘60) was Luc van Hecke, oprichter en jarenlang directeur van cateringorganisatie Van Hecke, tegenwoordig Sodexho Nederland.

Operating
Wil zeggen dat een automaten- en/of productenleverancier zorg draagt voor plaatsing, voor het bijhouden van de voorraad, voor het onderhoud en/of de administratieve aspecten. Kortom: De automatenzorg wordt uitbesteed. Gebeurt vooral bij koffie- en andere warme-drankenautomaten. Er zijn gradaties van operating. Er is sprake van full-operating als alle activiteiten die met het beheer te maken hebben, volledig uit handen zijn gegeven.

Opslag
De bruto winstmarge. Wordt iets voor een kwartje gekocht of geproduceerd en vervolgens voor een gulden verkocht, dan bedraagt de opslag 75 cent, ofwel 300 procent. Zie ook Inslag.

Terug naar het ABC…

Ga naar de letter P!

Reageer op dit artikel