artikel

Pierbollen

Horeca

Pierbollen, ook wel zottebolling of kegelbolling genoemd, is een herbergspel dat het midden houdt tussen het bolspel en het kegelspel. Het kan op de grond worden gespeeld (vloerpieren), maar in een kleinere versie ook op tafel (tafelpieren).

Pierbollen

De bol die bij het pierbollen wordt gebruikt is halfrond. In de platte kant zijn ondiepe groeven aangebracht, waardoor de speler extra effect aan de bol kan geven.De bol rolt door zijn vorm in een spiraal, wat het extra moeilijk maakt om goed te richten.

De manier waarop de tien kegels staan opgesteld bemoeilijkt het spel nog eens extra. Negen kegels staan in een vierkant en de tiende, de zot, staat daar iets buiten, op het verlengde van een diagonaal. De kegels staan een kegellengte uit elkaar. Met de halve bol, die een steeds kleiner wordende spiraalvormige baan maakt, moeten de spelers de kegels omver werpen.

Er is een grote diversiteit aan spelregels. De basisregels zijn echter als volgt: In de eerste beurt moet de bol eerst om de kegels heen rollen voordat hij de kegels, inclusief de zot, om mag bollen. Pas in de tweede beurt mag de speler proberen de kegels omver te bollen.Bij het spel wordt de meest gangbare spelwijze met puntentelling meegeleverd.

Reageer op dit artikel