artikel

S

Horeca

Sandwich course Een studie met een (relatief) lange stageperiode. SatellietkeukenEen satellietkeuken is een vorm van doorgeefkeuken die zich niet in de onmiddellijke nabijheid van de centrale productiekeuken (waar de satellietkeuken de meeste van zijn gerechten van betrekt) bevindt. Schoolcatering. In feite een van de vroegste soorten van catering (kostschoolvoeding en mensae), samen met ‘catering’ in […]

Sandwich course
Een studie met een (relatief) lange stageperiode.

Satellietkeuken
Een satellietkeuken is een vorm van doorgeefkeuken die zich niet in de onmiddellijke nabijheid van de centrale productiekeuken (waar de satellietkeuken de meeste van zijn gerechten van betrekt) bevindt. Schoolcatering. In feite een van de vroegste soorten van catering (kostschoolvoeding en mensae), samen met ‘catering’ in het leger. In zijn hedendaagse vorm is de schoolcatering een nakomertje. De laatste jaren echter booming, en winstgevend, als gevolg van grootte ROC’s en dergelijke. Ook de catering aan universiteiten valt onder deze noemer, maar wordt dan liever onderwijscatering genoemd.

Serendipity
Een Engels woord, afgeleid van het Arabische ‘serendib’, dat in SriLanka (het vroegere Ceylon) zijn huidige betekenis kreeg. Wil zoveel zeggen als: de capaciteit om min of meer per ongeluk en heel losjes ontdekkingen te doen. Vrij vertaald: altijd op je hoede zijn voor nieuwe, positieve, onverwachte dingen. Eigenlijk zou serendipity, samen met Murphy’s Law, een soort verplichte gedragscode voor de catering moeten zijn. Je zou serendipity kunnen zien als tegenhanger van Murphy’s Law.

Service
Gewoon: dienstverlening. Steeds meer raakt men ervan overtuigd dat niet de techniek, maar de attitude het belangrijkste ingrediënt van moderne dienstverlening hoort te zijn. ‘Service with a smile’, op z’n Amerikaans. Of, liever nog: ‘Service from the heart’. Zie ook klantvriendelijkheid. Serviceflat. Met de vergrijzing, de individualisering en de verhoogde inkomens van de ouder wordende mens komt er steeds meer vraag naar serviceflats. Met catering à la carte.

Service provider
Een dienstverlener die een totaalpakket aan aanverwante en elkaar aanvullende diensten levert. Zie ook total care. Een van de bekendste wereldwijd opererende service providers is de Amerikaanse cateringigant Aramark.

Shop in shop
Winkel in winkel. Bijvoorbeeld een pizzabarretje (al dan niet van de plaatselijke pizzaboer) als onderdeel van een gewone ZB-uitgifte in het personeelsrestaurant.

Shrinkage
Volume/gewichtsverlies van levensmiddelen, als gevolg van indroging of vochtverlies bij bewaring en productie.

Smart card
Een magneetcard die meerdere, soms nauwelijks met elkaar te maken hebbende functies in zich verenigt. Bijvoorbeeld een kaart waarmee je kunt parkeren, afrekenen in het restaurant, waarmee je de interne wasserijservice kunt betalen, de boodschappenservice en waarmee je kunt kopiëren.

Sociaal statuut
De regeling die de rechtspositie van personeelsleden in de contractcatering regelt, met name ook ten aanzien van contractwisselingen. Vastgelegd in de CAO voor de contractcateringbranche.

Sous vide
Is Frans voor: onder leegte. Vorm van vacuümbereiding waarbij met zeer specifieke maximum kooktemperaturen van onder de 100 graden Celsius gewerkt wordt. Uitvinder is de Franse kok George Pralus.

SSK
Soep, sla, koffie. Term uit de traditionele horeca, gebruikt voor een heel simpel, weinig fantasievol (driegangen-)diner. In jaren ’80 overgenomen door catering, maar dan in de geest van Kihoca-achtige verstrekkingspakketten.

Staff catering
Angelsaksisch. Wat wij personeelscatering ofwel bedrijfscatering noemen.

Standaardisering
Het brengen van conformiteit in assortiment, productieprocedures enzovoort. Komt veel voor in catering, omdat daar vaak vanuit één organisatie meerdere locaties worden aangestuurd.
Stock
Voorraad. ‘Op stock hebben/ houden’.

Systeemgastronomie
Een van oorsprong Duitse term die goed aangeeft waar het in de ‘grootkeuken’ en grote delen van de foodservice operationeel gezien allemaal om draait. Zie ook grootkeuken en gastronomie.

Terug naar het ABC…

Ga naar de letter T!

Reageer op dit artikel