artikel

Stokbroodje Mikies

Horeca

Speciaal bestemd voor grote eters. Dat geldt voor het Stokbroodje Mikies. Een van de specialiteiten van Mikies Snackroom van Jeanne en Will Sterks in Boxtel.

Stokbroodje Mikies

Het stokbroodje met de naam van de cafetaria prijkt nu ongeveer vier jaar op de kaart van de cafetaria, vertelt Will Sterks. Het bestaat uit een zelf afgebakken baguette van 95 gram met als beleg wat sla en op de bakplaat gebakken bacon en twee hamburgers. Het geheel wordt afgegarneerd met geroosterde uitjes en de eigengemaakte Mikiesaus. ‘Die saus hebben al veel cafetaria’s hier in de omgeving proberen na te maken’, weet Sterks. ‘Dus het enige wat ik daarover wil vertellen is dat er uien in zitten.

Ook de hamburgers van 100 gram zijn van eigen hand. ‘Die maken we net zoals de saus al 28 jaar naar eigen recept. Eerst in Schijndel en nu alweer 16 jaar hier in Boxtel.’ Sterks laat door een slager 50 à 60 kilo vlees in een keer mengen met een zelf ontwikkeld kruidenmengsel. Daar maakt hij zelf de hamburgers van die individueel worden ingevroren. ‘Het is veel werk maar ik kan er een paar weken mee vooruit.’

Het €4,- kostende ‘broodje’ is bedoeld voor grote eters. Wekelijks worden er 40 tot 60 van verkocht. ‘Het is een echte hardloper waar klanten speciaal voor komen. De prijs zou iets hoger moeten zijn maar dat ligt hier in Brabant moeilijker dan in het westen. Al met al kan het er wel uit.’

Sterks heeft meer specialiteiten bedacht voor zijn cafetaria. Zo heeft hij een aantal bijzondere frikandellen een speciale gehaktstaaf en diverse zelfbedachte broodjes op het menu staan. ‘Wij willen meer dan de standaardsnacks op het menu hebben om daarmee op te vallen.’

Er is één overeenkomst tussen de gerechtjes. De cafetariahouder bedenkt ze in zijn slaap. ‘Soms als ik wakker word ziet mijn vrouw dat ik iets heb gedroomd. Al slapend krijg ik de ideeën. We gaan dan zo’n gerecht maken. Als wij het lekker vinden, laten we het door wat gasten proeven. Pas daarna belandt het op de menukaart.’

Reageer op dit artikel