artikel

T

Horeca

Take-a wayOok wel take-out genoemd. Dus: de meeneemconsumptie, in met name de fastfood.TenderAmerikaans zelfstandig naamwoord dat hetzelfde betekent als ons Nederlandse woord aanbesteding. Een organisatie die een cateraar zoekt ‘schrijft een tender uit’. Wordt hetzelfde woord bijvoeglijk gebruikt, dan betekent het ‘mals’. Thema(tisch)Een uitgangspunt, een idee, een basis voor de opzet en aankleding van een […]

Take-a way
Ook wel take-out genoemd. Dus: de meeneemconsumptie, in met name de fastfood.
Tender
Amerikaans zelfstandig naamwoord dat hetzelfde betekent als ons Nederlandse woord aanbesteding. Een organisatie die een cateraar zoekt ‘schrijft een tender uit’. Wordt hetzelfde woord bijvoeglijk gebruikt, dan betekent het ‘mals’.

Thema(tisch)
Een uitgangspunt, een idee, een basis voor de opzet en aankleding van een restaurant, evenement of concept, van welk type dan ook. Een thema kan een hele korte (evenement) tot een jarenlange (concept) looptijd hebben.

THT
Tenminste houdbaar tot’. Zie ook UHD.

Top-down
Staat voor: ‘van boven naar beneden’. Als plannen, ideeën en ontwikkelingen vanuit de top van een onderneming worden geïnitieerd. Duidt meestal op een hiërarchische organisatiestructuur.
Tegengestelde is bottom-up: ‘van onder naar boven’. Bij bottom-up hebben ideeën van de werkvloer meestal een aanzienlijk betere kans van slagen dan bij top-down.

Total care
Aanduiding voor het pakket van een serviceverlener die een scala van uiteenlopende facilitaire producten te bieden heeft. Zie ook uitbesteding.

Transportcatering
Catering op en om allerhande transport- en vervoermiddelen. Bijvoorbeeld inflight catering, snelwegcatering, catering aan boord van schepen en treinen, op stations en terminals. Ook de dienstverlening in stationsgebouwen wordt dus tot transportcatering gerekend. De omvang van deze sector wordt vaak onderschat. Vergeet niet dat sommige van de allergrootste cateringorganisaties (zoals Autogrill) langs Europa’s snelwegen zitten. Qua operationele activiteiten kan

Terug naar het ABC…

Ga naar de letter U!

Reageer op dit artikel