artikel

V

Horeca

Vademecum (culinair)Hét culinaire vademecum van Nederland is het ‘Handboek Gastronomie’. Uitgeverij Trition/Lamnoo, ISBN 90-4390-295-0. Zie ook encyclopedie. Veneca Is een afkorting voor: Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties. Opgericht in 1985. Een branchevereniging waarin 12 grote, landelijk cateringorganisaties zijn vertegenwoordigd. Is onder andere partij bij het totstandkomen van de CAO voor de contractcatering. VerantwoordelijkheidWeet u het verschil tussen […]

Vademecum (culinair)
Hét culinaire vademecum van Nederland is het ‘Handboek Gastronomie’. Uitgeverij Trition/Lamnoo, ISBN 90-4390-295-0. Zie ook encyclopedie.

Veneca
Is een afkorting voor: Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties. Opgericht in 1985. Een branchevereniging waarin 12 grote, landelijk cateringorganisaties zijn vertegenwoordigd. Is onder andere partij bij het totstandkomen van de CAO voor de contractcatering.

Verantwoordelijkheid
Weet u het verschil tussen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid? Het verschil kan miniem zijn en heel belangrijk, met name in de foodservice.

Verkoopautomaat
Zie Automaat.

Vers
Een zeer rekbaar begrip, getuige alleen al de discutabele benaming koelvers. De twee belangrijkste betekenissen van vers zijn: ‘niet ontkoppeld gekookt’ en ‘niet diepgevroren’. Zie ook Diepvries en Dagvers.

VIP-catering
In stadions en bij evenementen (bijvoorbeeld paardensport) horen tegenwoordig skyboxen, vipboxen en promodorpen. De catering in deze plekken voor de happy few wordt VIP-catering genoemd. Het gemene volk moet het doen met publiekscatering.

Visitekaartje
Er zijn twee soorten visiekaartjes: het normale papieren kaartje en het persoonlijke visiekaartje dat je afgeeft door de je manier van presenteren en gedragen. Het persoonlijke is minstens zo belangrijke als het papieren kaartje. Want: ‘You never get a second change to make a first impression’. Zie ook impact.

Visual merchandising
Het zodanig in een uitgifte uitstallen van het assortiment, dat de eetlust wordt aangewakkerd. Kan met name worden gebruikt voor het stimuleren van impulsaankopen (met mogelijk een relatief hoge marge). Zie ook yield pricing.

Visuele hygiëne
Schoon voor het oog, onhygiënisch onder de microscoop. Komt helaas veel voor. Het is niet alles bacteriologisch schoon wat er blinkt.

Voedingsdagprijs(berekening)
Na de zogeheten budgettering in de gezondheidszorg werd de voedingsdagprijs een manier om de kosten van de voeding beter te leren beheren. Is lang een (te) heilig huisje geweest. Was/is binnen de voedingsdienst soms beleid in plaats van beleidsinstrumént.

Voedingsdienst
Niet meer en niet minder dan de eigen catering in instellingen van gezondheidszorg. Oftewel een ietwat gedateerde term als we er van uitgaan dat alle professionele, hedendaagse foodservice die niet onder de horeca valt als catering valt aan te merken. Zie ook Zorgcatering en Eigen beheer.

Voedselhygiëne
Zie hygiëne.

Voedselvergiftiging
De schrik van elke cateraar. Komt veel meer voor dan men denkt, dat wil zeggen met name in het huishoudelijk kanaal. Helaas hebben horeca en catering echter de naam ‘riskant’ te zijn. Zie ook Mosterd.

Terug naar het ABC…

Ga naar de letter W!

Reageer op dit artikel