artikel

De Kikvorsch: van dorpsdisco tot regio-uitgaanscentrum

Horeca

Wie kent ze niet: de dorpsdisco’s die in de jaren zeventig en tachtig als paddestoelen uit de poldergrond schoten. Velen sneuvelden. Enkelen veranderden op tijd mee. De Kikvorsch in Altforst is een voorbeeld van dat laatste. De discotheek is een familiebedrijf gebleven, waar personeel en gasten na afloop nog wel eens gebroederlijk een broodje eten. Ook komen er om de twee weken kinderen over de vloer.

De Kikvorsch: van dorpsdisco tot regio-uitgaanscentrum

Het is soms net een zoete inval bij De Kikvorsch. Vader Arnold en dochter Ursula van de Geer runnen de zaak en verwelkomen achter de schermen dikwijls personeel dat niet hoeft te werken of vaste klanten. Ze zijn allemaal maar wat trots dat ze verbonden zijn aan ‘hun’ zaak. Die is uitgegroeid van dorpsdisco tot regionaal uitgaanscentrum. Vervreemding van de bezoekers blijkt echter een vreemd gegeven. ‘We zijn één groot gezin. De bezoekers zijn mijn kinderen’, aldus vader Arnold.

De Van de Geertjes hebben onlangs veel veranderd om tot regionaal uitgaanscentrum te komen. Als laatste werd voldaan aan een grootscheepse aanpassing aan de geluidsnormen en de oplevering van een extra horecaruimte: Arnold’s Place, what’s in a name? Om met het eerste te beginnen; de disco is nu volledig geïsoleerd volgens het box-in-boxsysteem. Extra binnenwanden houden de geluidsgolven dan tegen. Volgens Van de Geer kostte dat zo’n 150 euro per vierkante meter. Meegaan met de tijd is kostbaar, vooral de nieuwe eisen op milieugebied, weet de eigenaar van de disco onder de rook van Nijmegen maar al te goed.

Nieuw café
Om een extra horecaruimte te verkrijgen, moest er wel een rigoureuze stap worden genomen. De vide werd ‘dichtgegooid’, waardoor er op de eerste verdieping een café kon worden gerealiseerd. Arnold’s Place blijkt behalve een link naar de eigenaar ook een verwijzing naar het gelijknamige restaurant uit de tv-serie ‘Happy Days’ met The Fonz. Het café heeft ervoor gezorgd dat de vrijdag er als extra exploitatieavond is bijgekomen, zij het dat de overige zalen die avond niet geopend zijn.

De inrichting heeft een treinrijtuig als blikvanger aan de achterwand. Het verder ruim aanwezige ijzer en hout zorgen voor een robuuste uitstraling. Naast Arnold’s Place telt De Kikvorsch nog drie zalen: Intenze (muziek: R&B, hiphop en club), Danzzaal (hoofdzaal met veel club en trance) en het Feestcafé (‘van Nederlandstalig tot Zuid-Amerikaans’). Een andere horecaruimte is de snackcorner bij de entree.

Bedrijfsleider Ursula van de Geer kent het dilemma van veel andere dorpsdisco’s. Verder doorgaan met de ‘oude zooi’ omdat het toch wel loopt óf verbouwen en het risico lopen de bezoekers te vervreemden. ‘We hebben voor de verbouwing gekozen om aan de geluidseisen te voldoen, maar ook omdat we baalden van het interieur. En we wilden de vide dichtmaken.’ Een andere reden was de verandering van doelgroep. ‘We hadden rond de 16 en we wilden wat we nu hebben, van 16 tot 20.’

Members only
De verbouwing was tevens een stimulans voor het pas ingevoerde membercardsysteem. Bedoeld voor de veiligheid van de disco, maar ook voor de stapper zelf. Die krijgt bovendien gratis nieuwsbrieven, sms-jes en toegang tot speciale memberavonden én korting op de entreeprijs van de reguliere exploitatieavonden. ‘Zo weten we altijd wie binnen zijn, ook op schoolfeesten.’

Voor diegenen die (wettelijk) nog geen biertje mogen ‘vatten’, maar wel naar de disco willen, heeft De Kikvorsch de Junior Membercard geïntroduceerd. Een handige manier om de jeugd van 13, 14 en 15 als nieuwe klant te binden. Elke zondag om de week mag die doelgroep van twee tot zes uur non-alcoholisch aan het ‘echte werk’ komen snuffelen.

De service voor de bezoekers kent (bijna) geen grenzen. De Van de Geerts exploiteren namelijk ook vervoersbedrijf Froggy Tours. De bussen daarvan halen en brengen ieder weekend stappertjes in de wijde omgeving van en naar huis. Dat initiatief leverde De Kikvorsch een onderscheiding op van Veilig Verkeer Nederland (tegenwoordig 3VO). Mede omdat de dorpsdisco (één van) de eerste met een discobus was. ‘Daarmee pikken we iedere zaterdag in totaal zeshonderd stappers op’, weet Arnold van de Geer, onderwijl onderdelen van een platenspeler aan elkaar solderend. ‘In principe draaien we hier alleen met computers, maar voor zo’n housefeest willen ze weer platenspelers. Die maak ik dan zelf maar even.’

Vooral veel zelf doen. Het tekent de ondernemersstijl waarmee De Kikvorsch groot is geworden. En letterlijk nog groter wil worden overigens. Want het verbouwen is als het aan Arnold van de Geer ligt nog niet afgelopen. ‘Ik wil nog een zaal voor bruiloften en partijen en bedrijfsfeesten. De combinatie 40-plus en een leuke band hebben we nog niet.’

Reageer op dit artikel