artikel

Hoe bezuinig ik?

Horeca

Minder gasten, die ook nog een keer minder besteden. Vervelend. Wat kan ik doen? Ga na of er aan de inkoopzijde nog iets te winnen is. Onderwerp uw voorraad aan een kritische beschouwing en kijk of u bij andere leveranciers wellicht goedkoper uit bent.

Hoe bezuinig ik?

Uw bedrijf liep tot voor kort behoorlijk goed en u hoefde er ook niet zo heel veel moeite voor te doen. Nu gaat het minder en bent u gedwongen maatregelen te treffen. Minder openingsuren? Een beperkte kaart? Minder thema-acties? Minder adverteren? Nee, over die boeg wilt u het niet gooien. U heeft immers een naam hoog te houden. Maar nog meer ‘gas geven’, in de vorm van meer advertenties of meer acties bijvoorbeeld, is onverantwoord. De extra kosten zijn niet terug te verdienen, denkt u.Wellicht valt er aan de inkoopzijde nog iets te winnen. Veel ondernemers kijken voornamelijk naar de omzet van hun bedrijf, waardoor de besparingen die een scherpe inkoop met zich meebrengen, onderbelicht blijven. Zeker in deze matige economische situatie is het aan te raden uw inkoop eens tegen het licht te houden.

Beoordeel producten
Ga na welke producten u nu écht nodig heeft voor een goede bedrijfsvoering. Kijk kritisch naar uw voorraden en neem de volgende punten mee in uw overwegingen:

  • Als gasten een frisdrank bestellen, schenkt u een glas vol uit een 20 cc flesje en zet dat flesje terug in het krat. U serveert dus zonder het flesje. Wat is nu de zin van zo’n duur flesje? Een grote fles, of wellicht een postmixapparaat, kan kosten besparen zonder dat de gast er iets van hoeft te merken.
  • Uw keuken werkt met convenienceproducten. Deze zitten verpakt in zakken van 2,5 kilo. U merkt dat u op het eind van de avond vaak grote hoeveelheden moet weggooien omdat de zak niet leeg is. Ga op zoek naar kleinere verpakkingen. Deze zijn inkoop wat duurder, maar u gooit minder weg.
  • U gaat minstens één keer per week inkopen doen. Is het dan wel écht noodzakelijk dat u van sommige producten enkele wéken voorraad heeft?

Meedenken
Het is van belang dat uw leverancier voldoende met u meedenkt. Kan hij die kleinere verpakkingen ook leveren? Biedt hij voldoende keus? Voert hij alleen maar A-merken of kunt u er ook terecht voor de goedkopere B-merken en/of huismerken? Deze zijn vaak net zo goed.

Vergelijkt u uw inkooppakket wel eens bij meerdere leveranciers? Of blijft u altijd bij dezelfde en betaalt u gewoon wat deze bij u in rekening brengt?

Ook leveranciers merken dat het minder gaat in de horeca. Zij zullen proberen hun klanten vast te houden. Maak een lijstje van producten die u nodig heeft en leg dit voor aan meerdere leveranciers. Zij zullen zeker met u willen praten over bonuskortingen.

Leverancier

De keuze van een leverancier heeft niet alleen met prijs te maken. In de bijdrage ‘Hoe selecteer ik mijn leverancier’ in Raad & Daad nr. 3 van 2002 staat beschreven waar u nog meer op moet letten.

Reageer op dit artikel