artikel

Met spoed hotelier gezocht

Horeca

De gemeente Veenendaal is naarstig op zoek naar een exploitant voor (een nog te bouwen) viersterrenhotel bij theater De Lampegiet in het centrum. Ondernemend Veenendaal, in korte tijd gegroeid naar 2800 bedrijven, heeft dringend behoefte aan een extra hotel. De capaciteit is nu nog beperkt tot een Ibis-hotel. Het college van B en W wil een centrumhotel met congresfunctie.

Wethouder Economische Zaken Leendert Verweij van de gemeente Veenendaal staat onder tijdsdruk. De raad wil uiterlijk in juni een besluit nemen over de bouw van een kleine zaal in theater De Lampegiet in het stadscentrum. De kans dat de raad instemt met het collegevoorstel wordt groter als er bij het theater ook een viersterrenhotel verrijst met 92 kamers en een restaurant, en met congresfunctie. Het college zoekt nu naarstig naar een ondernemer die de exploitatie van zowel hotel als de commerciële ruimten van het theater (onder meer de foyer) op zich wil nemen.

De gemeente had vorig jaar al contact met een ondernemer die via een Holiday Inn-franchise belangstelling toonde voor de hotelexploitatie. Betrokkene haakte echter af omdat hij de financiering niet rond zou hebben gekregen. Volgens Verweij is naar buiten toe ten onrechte de indruk ontstaan dat Holiday Inn zélf wilde exploiteren en zich heeft teruggetrokken. ‘Wat Holiday Inn betreft, ging het om de labeling. Welke naam wil je op het dak van je hotel? De exploitant zou franchisenemer van die keten kunnen zijn, maar net zo goed van Golden Tulip.’

Door het afhaken van de beoogde exploitant ging het hotelplan in de ijskast, maar is nu weer actueel omdat het theater ook gerenoveerd moet worden in verband met Arbo- en veiligheidseisen voldoet. Volgens B en W ligt het voor de hand de renovatie van het theater, de bouw van de tweede zaal en de bouw van het hotel te combineren.

Constructie
Wethouder Verweij hoopt nu snel een geschikte exploitant te vinden, en heeft de regie strak in handen. Hij voelt er niets voor een hotel bouwen dat achteraf, vanwege een rammelende exploitatieconstructie, niet rendabel blijkt. Een uitgekiende constructie is essentieel omdat de hotelier ook de commerciële ruimten van het theater, waaronder het theatercafé, de foyer en de zalen, moet exploiteren.

De horeca-exploitatie in het theater was in het recente verleden nogal eens problematisch. Voormalig uitbater Frits van de Craats verwijt de Stichting Culturele Raad, die het theater exploiteert, en de gemeente dat ze hem onvoldoende ruimte boden voor commerciële exploitatie. De ruimten moeten immers beschikbaar zijn voor theatervoorstellingen en repetities. ‘Er is geen droog brood te verdienen. Komt het Theater van het Oosten repeteren, dan brengen ze hun eigen boterhammen mee en heb je nul komma nul omzet, terwijl ik die dag ook een partij met buffet voor 250 personen had kunnen onderbrengen.’

Volgens Van de Craats heeft commerciële exploitatie alleen zin als de gemeente en de Culturele Raad de hotelexploitant volledig carte blanche geven. Dat houdt in dat de hoteldirectie verantwoordelijk zou moeten zijn voor de programmering, zoals dat het geval is bij theaterhotel Almelo van Van der Valk. Zoiets is echter uitgesloten, zegt hoofd Economisch Zaken Theo Snijders. Het staat haaks op het culturele beleid van de gemeente.

Voorstellingen
Volgens Snijders baatte Van de Craats niet álle commerciële ruimten uit, maar slechts het theatercafé, en huurde hij andere ruimten incidenteel af en zag zich dan beperkt door de programmering van het theater. De hotelexploitant die de commerciële ruimte gaat huren, weet aan het begin van het theaterseizoen welke dagen en dagdelen de ruimtes bezet zijn in verband met voorstellingen, verzekert Snijders. Jaarlijks zijn er zo’n 100 voorstellingen. Bovendien kan de hotelier overdag in een van de zalen een symposium verzorgen, terwijl er ’s avonds in diezelfde zaal een voorstelling is. De hotelexploitant kan voorts inhaken op de programmering door arrangementen aan te bieden.

Het hoofd Economische Zaken benadrukt dat er met de exploitant afspraken worden gemaakt die ruimte bieden voor een succesvolle commerciële exploitatie. Veenendaal wil zich immers profileren met een congreshotel.

B en W ziet trouwens in een huurcontract met een hotelexploitant een mogelijkheid om de exploitatieverliezen van het theater op te vangen. Dat tekort heeft overigens niets te maken met het theaterbezoek in Veenendaal. De voorstellingen worden goed bezocht, zegt wethouder Verweij. Was dat niet zo, dan zou er ook geen behoefte zijn aan een extra zaal.

‘Als we geen personeel in het theater moesten betalen of de prijs van de kaartjes zouden verdubbelen, dan was er geen tekort’, aldus de wethouder. Voor het seizoen 2003-2004 heeft de gemeente 75.000 euro subsidie extra uitgetrokken voor De Lampegiet. De Culturele Raad gaat bij de programmering uit van 120 voorstellingen, waaronder goede publiekstrekkers. De grote zaal biedt plaats aan 520 mensen.

Stedenbouwkundig en planologisch is het hotelplan afgetimmerd. De gemeente kan de bouwvergunning afgeven. De bedoeling is het hotel als een schil op de west- en noordzijde van het theater te bouwen. Architect Greiner Van Goor in Amsterdam tekent voor het architectonisch plan.

Reageer op dit artikel