artikel

Preventietips voor een veilige computer

Horeca

* Kijk uit met wat u binnenhaalt. Wees uiterst voorzichtig met gratis te downloaden spelletjes en bijlagen bij e-mails van onbekenden. Kwaadwillige makers van deze programma’s komen zo binnen op uw computer en kunnen eenvoudig een ravage aanrichten. * Verplicht personeel een opleiding te volgen over veiligheidseisen wanneer ze gebruikmaken van computers die aan internet […]

* Kijk uit met wat u binnenhaalt. Wees uiterst voorzichtig met gratis te downloaden spelletjes en bijlagen bij e-mails van onbekenden. Kwaadwillige makers van deze programma’s komen zo binnen op uw computer en kunnen eenvoudig een ravage aanrichten.

* Verplicht personeel een opleiding te volgen over veiligheidseisen wanneer ze gebruikmaken van computers die aan internet zijn gekoppeld. Computers zijn minder kwetsbaar als ze worden bediend door mensen met kennis van veiligheid. Vergeet niet te melden dat u sancties kunt uitdelen bij het schenden van de regels.

* Gebruik uw creditcard alleen op beveiligde websites. Deze zijn te herkennen aan het webadres dat begint met ‘https://’. De ‘s’ staat voor veilig.

* Klaar met ‘internetten’? Verbreek dan de verbinding. Hackers hebben dan simpelweg geen toegang tot uw computer.

* Voorkom ellende door dagelijks back-ups te maken. Slaat een virus onverhoopt toe, dan zijn er altijd nog de back-ups.

* Houd uw software up-to-date. Leveranciers dichten vaak snel een lek die door een hacker is gevonden.

* Laat inlogcodes en wachtwoorden nooit rondslingeren. Registreer ze en berg ze veilig op. Kies voor veilige wachtwoorden. Stel ze samen uit minimaal acht verschillende letters, cijfers en leestekens. Een knappe jongen die dit nog kraakt.

* Schakel een deskundige in om te kijken of de poorten van uw computer open staan. De wat? De poorten. Internet is enigszins vergelijkbaar met een tv: er zijn meerdere kanalen en meerdere zenders. Deze kanalen heten poorten en er zijn er ruim 65 duizend. Een deskundige weet welke poorten wel of niet mogen openstaan.

* Zet bestands- en printerdeling in Windows uit. Deze optie, die door een hacker wordt benut, is bedoeld om in een bedrijfsnetwerk van dezelfde bestanden en printapparatuur gebruik te maken. Zo zet u deze optie uit: start -> instellingen -> configuratiescherm -> netwerk en daar de bestands- en printerindeling verwijderen.

* Bespaar niet op virusscanners. Goede preventie kost nou eenmaal geld. Goedkoop is bijna altijd duurkoop, reparatie en crisismanagement kost immers altijd meer.

Doe de online test

Hoe lek is uw computer eigenlijk? Via de beveiligingssite Shield up (www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2) test u gratis en eenvoudig uw pc. Op deze site kunt u ook testen of u uw firewall goed is ingesteld.

Reageer op dit artikel