artikel

Schutter Nijmeegse discomoord voor de rechter

Horeca

De man die 3 november vorig jaar portier Eddie van den Acker van de megadiscotheek The Matrixx in Nijmegen zou hebben doodgeschoten, moet woensdag voor de rechtbank in Arnhem verschijnen. Ook zijn vriendin en de man die vermoedelijk het wapen leverde, moeten die dag voorkomen. De zaak wordt volgens een woordvoerster van de rechtbank waarschijnlijk niet inhoudelijk behandeld.

Portiers van The Matrixx zetten de 29-jarige C.A. in de vroege ochtend van 3 november uit de discotheek omdat die moeilijkheden veroorzaakte in de hal. Enige tijd later dook de man ineens met een vuurwapen op tussen een groep mensen die voor de deur van de discotheek stond. Hij had zich gehurkt tussen die groep verborgen. Toen de deur openging zou hij zijn wapen hebben leeggeschoten op de portiers.

Eddie van den Acker, die bij de deur stond, had volgens omstanders geen enkele kans. Ook de beschermende kledij die de portiers van The Matrixx altijd dragen kon hem niet redden. Hij overleed in de hal van de disco aan zijn verwondingen. Een 37-jarige collega uit Houten raakte zwaargewond door rondvliegende kogels. Deze man blijft levenslang invalide door de schietpartij.

De schutter nam in de verwarring de benen. Al dezelfde dag stond zijn volledige naam op de internetpagina die bezoekers van The Matrixx hadden geopend ter nagedachtenis aan de doodgeschoten portier. De politie had echter nog een week nodig om de ondergedoken man te vinden. In de vroege uren van de dag dat Eddie van den Acker werd begraven en herdacht liep de schutter in de armen van de politie in de buurt van een discotheek in Hoofddorp.

Zijn vriendin B. B, een 26-jarige Nijmeegse, zat toen al zes dagen vast op het politiebureau. Zij hielp haar vriend aan een onderduikadres. Ook de man die de schutter zeer waarschijnlijk aan een wapen hielp, de 22-jarige S.F. was al opgepakt. Justitie verdenkt het drietal van moord of poging tot moord.

Bezoekers van The Matrixx namen massaal afscheid van Van den Acker met speciale bijeenkomsten en een bijzondere dansavond in de gelegenheid. The Matrixx staat landelijk bekend als een veilige en goed-georganiseerde discotheek. Het schietincident heeft geen invloed gehad op de bezoekcijfers. De uitgaansgelegenheid heeft het deurbeleid sinds 3 november aangescherpt.

Reageer op dit artikel