artikel

Soep is gewoon leuk

Horeca

De Soepencentrale, in het Midden-Limburgse Neer, levert dagelijks vers bereide hete soep aan bij bedrijven, instellingen en cateraars in heel Nederland. Directeur Werner van Bakel is z’n leven lang al gek van soep. ‘Op de middelbare school at ik al de soep van het bedrijf waarvan ik later eigenaar zou worden.’ Z’n doel: ambachtelijk bereide soep nog meer bij de horeca voor het voetlicht brengen.

Vier jaar geleden nam Van Bakel, toen nog eigenaar van saladefabriek èLVé in Asten, de Soepencentrale in Neer over van de familie Helden. Het familiebedrijf, dat in de jaren zestig en zeventig in Limburg huis aan huis ventte met soep, werd omgezet in een moderne BV. Van Bakel liet het fabriekje verbouwen, paste de receptuur en routing aan, en verving in de loop der tijd het personeel.

De Soepencentrale maakt elke doordeweekse nacht circa 4000 à 5000 liter ambachtelijk bereide soep in acht grote ketels. Met verse ingrediënten en geheel conform HACCP. Tien bestelbussen, de Soepexpress genaamd, leveren de soep dagelijks voor 12 uur ’s middags heet uit aan zo’n 200 vaste afnemers. Dat zijn cateraars, bedrijven, instellingen, scholen, kazernes of particulieren. ‘De bezorging van hete soep is uniek. Voor zover ik weet doet niemand dat in Nederland’, aldus Van Bakel. ‘Bovendien zijn we goedkoop.’

HACCP
Het aanbod bestaat uit 40 soepen (waarvan de receptuur EG-gecertificeerd is) in een zomer- en een winterprogramma. Elke werkdag is er een andere gebonden en een heldere of licht gebonden soep. Zoals champignoncrèmesoep, wittebonensoep, Franse uiensoep, preisoep, Belgische kippensoep of heldere tomatensoep. Een deel ervan is ook in een vegetarische versie beschikbaar. De basis van elke soep is water, bouillon en vlees. Smaakversterkers komen er niet aan te pas en de soepballetjes zijn bereid van 100 procent rundvlees. De soepen zijn te bestellen per liter (met een minimum van vijf liter) en dienen uiterlijk de voorgaande dag te worden aangevraagd, bij voorkeur per fax.

Het product zit in roestvrijstalen, geïsoleerde gastronormbakken. Die zijn weer geplaatst in bains marie of thermoboxen van de klant. De soep is 60 tot 65 graden warm als hij bij de klant aankomt, geheel conform HACCP en de eisen van de Veneca. De prijs bedraagt €2,06 per liter, excl. 6% BTW. Daar komt per levering een bedrag van €3,58 handlingkosten bij.

Dankzij de bulk en het efficiënte bezorgsysteem worden geen bezorgkosten gerekend. ‘We zijn begonnen in Rotterdam met tien liter. Nu rijden we dagelijks met een volle bus soep naar de Maasstad’, aldus de directeur. Als extra service levert de Soepencentrale belegde broodjes, slaatjes, yoghurt, soepdisposables en croutons.Ook verzorgt het bedrijf de catering voor soldaten op de hei of op evenementen als Winterland in Maastricht.

Elke zomer rijdt de Soepexpress over de campings in het zuiden van het land. ‘Net als een ijscokar melden we onze komst met een bel of toeter. We scheppen de soep uit bij tentjes en caravans. Hartstikke leuk om te doen’, zegt Werner van Bakel enthousiast. ‘Tegenwoordig presenteren we ons als dé lunchcateraar van het midden- en kleinbedrijf dat zich niet altijd een cateraar kan veroorloven. Om 12 uur ’s middags heeft iedereen de soep vers in huis en komen de chauffeurs hier al weer terug.’Eenvoud
Horecabedrijven maken tot nu toe nog weinig gebruik van de diensten van de Soepencentrale. Van Bakel snapt dat hotels en restaurants hun eigen soep bereiden. ‘Maar voor grote partijen of evenementen kan het natuurlijk eens goed uitkomen om onze mobiele soepwinkel af te huren. Ik vind overigens dat cafetaria’s wat soep betreft de boot hebben gemist. Zij serveren meestal soep uit blik. Jammer, want soep is een mooi product dat je gemakkelijk kunt uitbaten. Nu hebben de soepshops in de grote steden dat opgepakt.’

Van Bakel kan zich overigens niet voorstellen dat deze zaken rendabel zijn. Hij baseert dat op informatie van toeleveranciers. ‘De soepwinkels van Honig en Unox zijn er puur voor de marketing. Ze gaan de boot in met al die aparte soepen. Waarom zo moeilijk doen? Ons concept moet ’t van de eenvoud hebben. De meeste bedrijven willen gewone, eenvoudige soep. Groentesoep of tomatensoep. Vraagt een klant een keer om Surinaamse pindasoep of om een vissoep, dan maken we dat natuurlijk wel.’

Absolute topper in het assortiment is de erwtensoep. ‘Al verkopen we die alleen in de winter, toch levert hij ons de meeste omzet op.’ Deze voedzame soep scoorde goed in de soepentest die Misset Horeca enkele maanden geleden publiceerde. Zomerfavoriet bij de afnemers is de aspergesoep.

Voor informatie: Soepencentrale BV, Neer. Tel. (0475) 51 05 90. www.soepencentrale.nl.

Reageer op dit artikel