artikel

Studenten aan roer Stayokay Terschelling

Horeca

120 studenten van de opleiding Hotelmanagement aan de Hogeschool TIO namen tijdelijk het roer over van Stayokay Terschelling. Voor een praktijkproject waren ze vier dagen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de jeugdherberg: gasten inchecken, de inkoop doen, koken, en alles diende brandschoon te worden achtergelaten.

Cognacproeverijen. Een biertapwedstrijd. Werkschema’s opstellen. Een workshop tapas bereiden van Cas Spijkers. Maar ook vliegers maken. Het is maar een selectie van de activiteiten die vorige week plaatsvonden in Stayokay Terschelling. De jeugdherberg werd vier dagen lang volledig gerund door 120 studenten van de opleiding Hotelmanagement aan de Hogeschool TIO, de Hogeschool voor Toerisme en Hospitality Management met vestigingen in Utrecht en Hengelo. Volgens leerlinge Eline Frerichs gingen aan het project zeker vier maanden voorbereiding vooraf. Door vier dagen praktijkervaring op te doen, krijgen de leerlingen in korte tijd een goed inzicht in het werken in de horeca.

Er stond de studenten dan ook een lege jeugdherberg te wachten op hun eerste dag. Zonder voorraden, personeel en gasten. Voor álles dienden de studenten zelf te zorgen. Iedere avond stond er een thema centraal, zoals soul, salsa of karaoke. De week werd afgesloten met een VIP-dag waarop de ouders van de leerlingen 24 uur lang in de watten werden gelegd.

Het hele project is assistent-manager Mathijs Bos van Stayokay Terschelling goed bevallen. De aanvankelijke koudwatervrees was naar eigen zeggen snel verdwenen. ‘Ik zit nu aan een heerlijke maaltijd en drink mijn tweede wijntje. Het gaat dus prima. We kijken natuurlijk af en toe wel even over hun schouders mee, en geven soms wat aanbevelingen, maar de inzet van leerlingen en leraren was erg goed. Al de eerste nacht heb ik goed geslapen. Wat mij betreft is het voor herhaling vatbaar.’ 120 studenten van de opleiding Hotelmanagement aan de Hogeschool TIO namen vorige week tijdelijk het roer over van Stayokay Terschelling. Voor een praktijkproject waren ze vier dagen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de jeugdherberg: gasten inchecken, de inkoop doen, koken, en alles diende brandschoon te worden achtergelaten.

Volgens Frerichs, die deze week de pr-contacten voor haar rekening nam, leren zij en haar medestudenten veel tijdens de werkweek. Leidinggeven, inzicht verwerven in de dagelijkse horecapraktijk. Koken. Je hebt hier te maken met alle facetten die in een hotel, café of restaurant voorkomen. En we laten natuurlijk alles spic en span achter. Dat wordt dus hard schrobben voor iedereen.’

Reageer op dit artikel