artikel

Trancen met knipperlichtjes en fopspenen

Horeca

Trance is nog altijd verreweg de populairste dansmuziek van het moment. Dat blijkt uit het tiende Trance Energy, dat in de nacht van zaterdag op zondag 30.000 jongeren naar de Utrechtse Jaarbeurs trok. Met een mobieltje in de hand, kleurig knipperende fopspenen in de mond en fluoriserende contactlenzen in de ogen vonden de tranceliefhebbers de weg naar het uitverkochte complex.

Met drie zalen en bijna twintig dj’s hadden ze een ruime keuze. Top-dj’s op trancegebied waren aanwezig, onder wie Johan Gielen, Mark van Dale, Jean en Tomcraft, die momenteel in de hitparade staat met het nummer ‘Loneliness’. ‘Die hit is erg belangrijk geweest”, zegt de Duitse dj Tomcraft na zijn optreden op het hoofdpodium, dat met groot applaus is beloond. Het opent deuren voor optredens en je hebt een nummer waarvan je weet dat de mensen uit hun dak zullen gaan.’

De trends in de attributen zijn even vreemd als creatief dit jaar. ‘Erg populair zijn de fopspenen en allerlei vormpjes met knipperlichtjes erin’, lacht Marcel Hoogewerf. Hij staat in een kraampje aan de rand van de dansvloer en verkoopt de prullaria aan de feestgangers. Hij merkt dat die niet op een euro meer of minder kijken. Dat blijkt ook uit het feit dat alle 30.000 feestgangers 35 euro entree hebben betaald en dat velen twee euro voor een bekertje fris of bier neertellen.

Een kraampje verder staat Frisco Z, zoals hij zichzelf noemt. Hij is minder vrolijk. Zijn handeltje in onder meer zebra- jaguar- en fluoriserende contactlenzen loopt stukken minder. Hij verwacht maar 25 setjes te verkopen. ‘Organisator ID&T heeft het alleenrecht op alles wat knippert. Dat is klote.’

ID&T houdt alles goed in het gareel, tot en met de looprichting aan toe. Want evenals op zijn andere grote feesten is eenrichtingsverkeer ingesteld om de mensenstromen te coördineren. Dat leidt tot rare taferelen omdat de beveiliging de twintig meter brede doorgangen moet bewaken voor ‘spooklopers’. Die moeten dus omlopen, maar dan beleven ze ook wat. Want alle drie de podia hebben hun eigen stijl. De ‘Mainstage’ is de grootste zaal voor de hoofdacts, de ‘Hardstage’ voor hardtrance en de ‘Clubstage’ voor clubtrance. Allen zorgvuldig voorzien van vuurwerk, een groot decor of laserstralen.

Zondagochtend om een uur of zeven, wanneer de harde beats en melodieën uit de Jaarbeurs zijn weggestorven, is het spitsuur op Utrecht Centraal. Honderden uitgeputte jongeren zitten, hangen en slapen op banken. Wachtend op de trein naar huis.

Reageer op dit artikel