artikel

Zo bestrijdt u virussen en hackers

Horeca

Virussen en hackers kunnen veel ellende veroorzaken. Hoe wapen ik me tegen dit digitale schorum? Door optimaal gebruik te maken van de beveiligingsmogelijkheden. Doe voor advies desnoods een beroep op een helpdesk.

De grootste oorzaak van computerongemakken is het gebrek aan aandacht voor veiligheidsaspecten. Begin daarom met beveiligen binnen uw bedrijf. Hieronder een paar tips:Wachtwoorden. Laat inlogcodes en wachtwoorden nooit rondslingeren. Registreer ze en berg ze veilig op.
Fysieke veiligheid. Zorg dat niemand zomaar uw horecabedrijf binnenkan en dat belangrijke computersystemen en data zich achter slot en grendel bevinden.
Betrokkenheid personeel. Wijs personeel op de gevaren van onveilig surfen op het web. Betrek ze bij het opstellen van een veiligheidsplan.
Software. Gebruik nooit ongeautoriseerde of illegale programmatuur. De verleiding is groot, de kans op een lek eveneens.

U kunt virussen en hackers succesvol bestrijden. De meeste virussen zitten verstopt in een bijlage van een e-mail. Vaak te herkennen aan .doc.exe of .exe.bat. Gooi bijlagen met zulke verdachten benamingen direct weg.
Tip nummer één tegen virussen is het installeren van een virusscanner. Een antivirusprogramma als McAfee (www.mcafee.com) of F-Secure (www.f-secure.com) kost ongeveer 50 euro en biedt prima mogelijkheden het merendeel van de virussen buiten de deur te houden.
Ga voor gerichte vragen over virussen naar www.virushelp.nl. Stel een vraag en per e-mail ontvangt u antwoord. De dienst is gratis! Meld u tevens aan bij www.virusalert.nl. Verschijnt er een nieuw virus, dan verstuurt virusaltert.nl direct een waarschuwing per e-mail. Ga naar www.virusscan.nl.nu om direct online een viruscontrole uit te voeren.

Voorkom het binnendringen van buitenaf door het installeren van een firewall. Voorbeelden van personal firewalls zijn BlackIce, Tiny Personal Firewall, en ZoneAlarm. Een firewall kost tussen de 40 en 75 euro.
Nog meer tips tegen hackers
1) Laat net als in uw huis of in uw auto geen waardevolle spullen liggen in het zicht. Bewaar alles wat belangrijk is in van wachtwoord voorziene bestanden. Maak kopieën en bewaar die op een veilige plaats.
2) Schakel een deskundige in om te kijken of de poorten van uw computer open staan. Het zijn er ruim 65 duizend! Een deskundige weet welke poorten wel of niet mogen openstaan.
3) Zet bestands- en printerdeling in Windows uit. Deze optie, die door een hacker wordt benut, is bedoeld om in een bedrijfsnetwerk van dezelfde bestanden en printapparatuur gebruik te maken. Zo zet u deze optie uit: start -> instellingen -> configuratiescherm -> netwerk en daar de bestands- en printerindeling verwijderen.
4) Laat niet iedereen binnen. Het is mogelijk dat u via e-mail of software een zogeheten Tojaans paard binnenkrijgt: een programma dat zich in een verborgen hoek van uw computer nestelt en communiceert met de buitenwereld.

U ziet het. Beschouw het beschermen van uw pc als het beveiligen van uw bedrijf. Onderschat het niet en kies voor een serieuze aanpak.

Tips

Gebruik uw creditcard alleen op beveiligde websites. Deze zijn te herkennen aan het webadres dat begint met ‘https://’. De ‘s’ staat voor veilig.

Klaar met ‘internetten’? Verbreek de verbinding. Hackers hebben dan simpelweg geen toegang tot uw computer.

Verplicht personeel een opleiding te volgen over veiligheidseisen wanneer ze gebruikmaken van computers die aan internet zijn gekoppeld. Vergeet niet te melden dat u sancties kunt uitdelen bij het schenden van de regels.

Reageer op dit artikel